4.5.2016. 9:49
0
Neki oblici depresije mogu pretkazati senilnu demenciju
Depresija koja se kontinuirano pogoršava u starijoj životnoj dobi može biti prvi indikator rizika pojave demencije, otkrili su holandski naučnici. Prema tom istraživanju drugi oblici depresije poput hronične depresije nisu povezani s kasnijom pojavom demencije.

Kako prenosi Hina, holandski naučnici proučavali su načine na koje depresija u starijoj životnoj dobi progredira i kako je povezana s nekim rizikom. Zaključili su kako depresija koja se stalno pogoršava može ukazati na rizik od pojave demencije. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry praćeno je više od tri hiljade osoba starijih od 55 godina koje žive u Holandije. Svi su imali neki oblik depresije ali na početku istraživanja niko nije imao demenciju.

Istraživanje je pokazalo da je samo u grupi kod koje se pojačavala depresija uočen rizik od demencije i u toj grupi od 255 osoba demencija se razvila kod njih 55. Povećani rizik nije uočen u grupi u kojoj je depresija bila istog intenziteta ili u onoj u kojoj je kod ispitanika intenzitet simptoma oscilirao.

Voditelj istraživanja Arfan Ikram s medicinskog centra Erasmus univerziteta u Rotterdamu kaže kako se depresija koja je postupno pojačava čini kao bolji pokazatelj demencije kasnije u životu od drugih pojavnih oblika depresija. "Postoji mnogo mogućih objašnjenja uključujući i ono da depresija i demencija obje mogu biti simptomi istog stanja ili da je depresija koja se pojačava naprosto prvi dio procesa koji završi demencijom u starijoj životnoj dobi".

 (FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.