30.8.2016. 17:19
0
Izbacite ovih 8 namirnica, sadrže previše šećera
Šećer je jedan od tih hranjivih tvari, koji je potreban stanicama u tijelu. Međutim, konzumiranje velike količine šećera povećava rizik od nekih zdravstvenih problema kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 pa i kvarenje zubi.

Koja je preporučena doza unosa šećera?
Početkom 2014. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na smanjenje dnevnog unosa šećera na 5% od ukupnih dnevnih kalorija, s ciljem smanjenja zdravstvenih problema. To znači da žene ne bi trebale konzumirati više od 5-6 žličica šećera dnevno (25g), a muškarci 7-8 žličica (35g).
 
Svakodnevne namirnice sadrže velike količine šećera
Umak od rajčice jedan je od najčešćih proizvoda u kojim se skriva šećer. Dodaje se zbog kiselosti paradajza, a može biti i do 1/3 sadržaja umaka.
 
Kupovni preljevi za salate također sadrže veliki udio šećera, pogotovo oni koji imaju manje masnoće. Proizvođači im uklanjanju masnoće, a dodaju šećer i sol za poboljšanje okusa. Najzdravija opcija je još uvijek napraviti svoj preljev za salatu pomoću male količine maslinovog ulja, svježeg soka od limuna ili balsamico octa.
 
Voćni jogurti sadrže velike količine šećera, čak i oni sa niskim udjelom masnoća. Neki jogurti sadrže i do 20 g šećera (5 kašikica) po porciji. Radije se odlučite za obični jogurt i dodajte mu svježe voće.
 
Supe iz vrećice također imaju dodane šećere koji im produžuju njihov vijek trajanja. Neke supe sadrže i do nekoliko čajnih kašikica šećera po porciji. Pročitajte etikete na vrećici supe prije nego što ih stavite u svoje korpe ili još bolje, napravite vlastitu povrtnu ili mesnu čorbu.
 
Ako mislite da su kupovne energetske pločice dobar izbor za doručak ili užinu tokom dana, razmislite ponovo. Većina tih pločica obiluje šećerom. Sastoje se od zdravih vlakana, orašastih plodova i grožđica, ali sadrže i mnoge različite vrste šećera. Umjesto toga napravite domaće energetske pločice.
 
Mnoge vrste hljeba i peciva također sadrže šećer, naročito bijeli hljeb. Danas se u nekim trgovinama može naći hljeb sa deklaracijom, pa dobro proučite njegov sastav. Ili još bolje, napravite svoj domaći hljeb.
 
Kupovni voćni sokovi sadrže puno dodanog šećera, čak do 4 g na 2 dcl soka. Izbjegavajte kupovne sokove i umjesto njih popijte svježe cijeđeni sok od svježeg voća.

Kečap je još jedan proizvod koji sadrži mnoštvo skrivenog šećera kojem je cilj ublažiti kiselost paradajza. Na 100 g sadrži čak i do 20 g šećera.
 
Važno je znati koliko se šećera skriva u hrani, kako bi mogli kontrolirati njegov unos u organizam. Zbog toga je potrebno dobro čitati deklaracije i biti upoznati sa svim sastojcima koje se nalazi u proizvodu koji kupujemo.
 
Pogledajte sastojke na etiketi proizvoda
Proučite količinu ugljikohidrata na proizvodima koje kupujete. To uključuje prirodne i dodane šećere. Manje od 5 g šećera na 100 g je niski udio, a više od 15 g je visoki udio šećera.
Provjerite popis sastojaka koji završavaju na „oza“ (glukoza, saharoza, fruktoza, laktoza i maltoza). Sve su to oblici šećera. Što više ima takvih sastojaka, to proizvod sadrži više šećera.


(Anesa Agović / Kiwi.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.