11.10.2016. 8:45
0
Nemam život nego posao: Trka za poslom ne umara već ubija
Izgaranje na poslu nije običan umor, već potpuni slom sistema koji se događa nakon izloženosti stresu. Posljedice su fizička i emotivna iscrpljenost, nedostatak entuzijazma i motivacije, osjećanje neefikasnosti praćeno objektivno slabim radnim učinkom. Osoba je sklona da češće uzima bolovanje, a čak i kad je prisutna na poslu, lošije obavlja radne zadatke koji joj postaju besmisleni i dosadni, pišu online Novosti.

Skoro polovina zaposlenih u Americi ima simptome izgaranja koje uzrokuje prolongirani stres. 

Ko je ugrožen

Ova "bolest" najčešće pogađa ambiciozne ljude i perfekcioniste koji sebi postavljaju previše zadataka. Ali, nisu samo oni ugroženi, već svi koji rade u zahtjevnoj atmosferi u kojoj šefovi od njih traže previše. Takođe, čest prekovremeni rad, najavljeni otkazi ili promjena vlasništva nad kompanijom, nesigurnost radnog mjesta utiču negativno na radnu atmosferu i povećavaju rizik od izgaranja na poslu.

Simptomi

Nedostatak koncentracije, nemogućnost fokusiranja i blaga zaboravnost su rani znaci koji se kasnije pojačavaju do te mjere da osoba stiče utisak da je obaveze preplavljuju. Tu su i glavobolja, bolovi u grudima...

Briga, napetost, nervoza postaju svakodnevni pratioci, a neki ljudi imaju izlive bijesa na radnom mjestu i kod kuće. Anksioznost može biti praćena depresijom, osjećanjem tuge i krivice, beznadežnosti, bezizlaza.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.