Naučnici upozoravaju da mnoge namirnice koje su zdrave i možemo da jedemo u toku dana, nisu najbolje ako ih konzumiramo na prazan stomak.
Slatkiši
Šećer povećava nivo insulina što značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek “probudila”. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa, upozoravaju ljekari.
Jogurt i drugi fermentisani mliječni proizvodi
Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želudcu, ubija bakteriju mliječne kiseline, prenosi N1.
Svježi krastavci i drugo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.
Hladna gazirana pića
Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića to može da ošteti sluzokožu i smanji dotok krvi želuca. Posljedica toga je da se hrana vari sporije.
(CDM/Alen Avdić)