2.1.2017. 20:06
0
Namirnice koje nije dobro jesti na prazan stomak
Naučnici upozoravaju da mnoge namirnice koje su zdrave i možemo da jedemo u toku dana, nisu najbolje ako ih konzumiramo na prazan stomak.

Slatkiši

Šećer povećava nivo insulina što značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek “probudila”. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa, upozoravaju ljekari.

Jogurt i drugi fermentisani mliječni proizvodi

Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želudcu, ubija bakteriju mliječne kiseline, prenosi N1.

Svježi krastavci i drugo zeleno povrće

Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.

Hladna gazirana pića

Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića to može da ošteti sluzokožu i smanji dotok krvi želuca. Posljedica toga je da se hrana vari sporije.

(CDM/Alen Avdić) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.