3.2.2017. 14:18
0
Svaki deseti pacijent u RS-u liječen od malignih bolesti
Svaki deseti pacijent liječen u bolnicama u Republici Srpskoj hospitaliziran je od malignih bolesti, upozoravaju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, te pozivaju građane da izvrše preventivne preglede s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja i općege znanja o malignim bolestima.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te bolesti su učestalije kod pacijenata ženskog spola (10,3 posto) u odnosu na muškarce (9,5 posto).

Među 36.734 bolnički liječenih pacijenata oboljelih od malignih bolesti u 2015. godini najučestalije su maligne bolesti dušnika, bronha i pluća (3.960), maligne neoplazme debelog i zadnjeg crijeva (3.225) i dojke (3.060), saopćeno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Zbog tumora mokraćne bešike u 2015. godini je hospitalizano 1.181 pacijenata, a zbog tumora prostate 1.164 pacijenta.

Godišnje se registruje 6.000 novooboljelih od malignih bolesti, a kod više od 3.000 umrlih osnovni uzrok smrti je maligna bolest, ukazuju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava sutra, 4. februara.

Stopa incidence za maligne bolesti za muškarce iznosi 223 na 100.000 stanovnika, a za žene 182 na 100.000 stanovnika. Stopa smrtnosti od malignih bolesti kod muškaraca je 126 na 100.000 stanovnika, a kod žena 71 na 100.000 stanovnika. 

Vlada RS-a je 2012. godine usvojila Politiku unapređivanja zdravlja stanovništva do 2020., čiji je jedan od ciljeva kontrola nezaraznih i zaraznih bolesti i unapređivanje zdravstvene sigurnosti. 

Kako bi se uticalo na prevenciju malignih bolesti, njihovo rano otkrivanje i pravovremeno liječenje, potrebno je preduzeti i određene aktivnosti kao što je usvajanje zdravih životnih navika vezanih za pravilnu ishranu, češće obavljanje fizičke aktivnosti, izbjegavanje konzumiranja alkohola i duvanskih proizvoda, zaštita od infekcija koje prouzrokuju rak, izbjegavanje pretjeranom izlaganju suncu, te odlazak na redovne preventivne preglede.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u periodu od 2016. do 2018. godine je "Mi možemo. Ja mogu". 

Navedeni slogan ima namjeru da istakne činjenicu da svi mogu da preduzmu različite aktivnosti kako bi uticali na prevenciju pojave malignih bolesti, ali i na smanjenje uticaja malignih bolesti na pojedince, porodice i zajednice. 

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti je u svijetu u 2012. godini iznosio 14 miliona, a broj smrtnih slučajeva povezanih s malignim bolestima je u istoj godini iznosio 8,2 miliona. 

Trećina svih smrti uzrokovanih rakom povezuje se s pet vodećih faktora rizika: visok indeks tjelesne mase, nedovoljni unos voća i povrća, nedovoljna fizička aktivnost, konzumiranje duvana i alkohola. Pušenje predstavlja najznačajniji faktor rizika za pojavu raka jer uzrokuje oko 20 odsto svih smrti povezanih s malignim bolestima i 70 posto smrti uzrokovanih rakom pluća u svijetu.

Rak uzrokovan hepatitis B virusom, hepatitis C virusom i humanim papiloma virusom odgovoran je za do 20 posto smrti uzrokovanih malignim bolestima u nisko i srednje razvijenim zemljama.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.