3.3.2017. 11:02
0
Svjetski dan: Svaki deseti čovjek na svijetu pati od poremećaja sluha
Svake godine 3. mart se obilježava kao Svjetski dan uha i sluha. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije četiri od 1.000 beba rađaju se sa oštećenjem sluha. Također, svaki deseti čovjek u svjetskoj populaciji pati od nekog poremećaja sluha.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (Služba za školsku higijenu i Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju) zajedno sa učenicima i nastavnicima Muzičke škole obilježili su Svjetski dan uha i sluha, 3. mart 2017. godine. 

Dan uha i sluha obilježen je tako što su u 10:00 učenici, nastavnici i članovi Instituta izašli na glavni gradski trg sa udaračkim instrumentima, prošetali se glavnom gradskom ulicom i privlačili pažnju prolaznika koristeći ove udaračke instrumente. Istovremeno, djeca i zaposlenici vrtića, kao i učenici Medicinske škole Zenica vršiti su podjelu zdravstveno-odgojnog materijala prolaznicima. 

U okviru aktivnosti tokom 2016. godine pregledano je 3477 učenika prvih razreda u 61 centralnoj i 125 područnih osnovnih škola na području ZDK. Od tog broja, kod 53 (1,5%) učenika utvrđen je problem sa sluhom, te su ovi
učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu. U dosadašnjem radu Službe od 2013./14. do 2016/17. školske godine ukupno je pregledano 11.052 djece, a na dalju dijagnostičku obradu upućeno 299 (2,7%) djece.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.