25.12.2017. 16:00
0
Blitva skroman, ali moćan zeleniš
Blitva je lisnato zeleno povrće veoma zastupljeno u mediteranskoj ishrani. Oplemenjeno je i uzgajano tako da bude puno hranjivih tvari u listu nauštrb korijena koji nije tako hranjiv. Kao i njeni ostali zeleni lisnati rođaci blitva bez dileme spada među najzdravije od povrća i odličan je dodatak zdravoj prehrani.

Lako se razlikuje od drugog zelenog lisnatog povrća po debelim stabljikama koje prema vrsti blitve mogu biti bijele, crvene, ružičaste ili žute boje. Listovi su veoma hranljivi koriste se za spremanje pite, kao varivo i za salatu.

Bogatstvo vitamina i minerala
Blitva je jedna od izdržljivijih „zeleniša”, jer sezona berbe traje duže od one za kelj ili špinat. Sezona „berbe” blitve završava se kada dnevne temperature dostignu 30 stepeni Celzijusa.

Blitva kuhana u vodi daje svega 19 kilokalorija na 100 grama, a od hranjivih materija sadrži:
- ugljenih hidrata 4,13 grama,
- šećera 1,1 gram,
- masti 0,08 grama,
- proteina 1,88 grama.

Ima mnogo vitamina A (beta karotena), vitamina K (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina C, kao i minerala: magnezija, mangana, željeza i kalija.

Od antioksidanasa blitva sadrži lutein i zeaksantin, karotenoide koji povoljno utječu na mrežnjaču oka i sprečavaju makularnu degeneraciju koja uzrokuje sljepilo.

Kuhanjem se vitamini gube, ali zbog njihove velike koncentracije blitva i dalje zadržava blagotvorno djelovanje. Njena vlakna su rastvorljiva i pozitivno utječu na rad crijeva, sprečavaju opstipaciju.

Vitamin A djeluje povoljno na zdravlje kože i kose, ubrzava zarastanje rana. Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno poslije dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije.

Kao svježa blitva je izuzetno kvarljiva, pa je najbolje upotrijebiti je odmah po branju ili kupovini. Za salate se koristi isključivo mlada, svježa očišćena od stabljike, u kombinaciji sa drugim lisnatim povrćem.

Stare zrele listove blitve treba obariti da bi se izgublika gorčina. Idealna je za čorbe, kao prilog sa krompirom i bijelim lukom, od njenih listova se poput onih od kupusa mogu zavijati sarme, može biti i zamjena krompiru u musakama...

Za dio godine kada je nema na poljima, može da se sačuva zamrznuta poput špinata.

Zdravija kad je skuhana
Iako nije izvikana kao špinat, blitva je jedno od najzdravijih povrća, krcato vitaminima i mineralima. Sadrži gotovo sve i jedan vitamin i mineral u manjim ili većim količinama, zajedno sa cijelom lepezom antioksidansa i ostalih tvari čije dobrobiti tek treba istražiti.

Obično se kuha ili pari, iako se može jesti i sirova. Nema nikakvih razloga da blitvu jedete sirovu, jer za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se kuha.

Blitva za kosti
Pošto sadrži preko 400 posto dnevnih potreba za vitaminom K i pokriva oko 6 posto dnevne vrijednosti kalcija na 100 g, može se reći da je blitva dobra za zdravlje kostiju. Vitamin K je zajedno sa vitaminom D, kalcijem i magnezijem jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje i snagu kostiju.

Za zdravlje očiju
Blitva je jednako dobra za vaše oči kao i mrkva jer sadrži otprilike iste količine vitamina A i luteina, koji igraju važnu ulogu u zdravlju očiju i dokazano smanjuju rizik od bolesti oka kao što su makularna degeneracija i mrena.

Ostale dobrobiti
- Blitva sadrži najmanje 13 različitih antioksidansa.
- Često se nalazi na menijima dijabetičara jer ima mnogo vlakana te zbog toga ne uzrokuje nagle poraste šećera u krvi.

- Čak i kad je kuhana sadrži trećinu dnevne potrebe vitamina C u samo 100 grama.

(Avaz/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.