20.6.2023. 8:39
0
Što od lijekova ponijeti na ljetovanje
FOTO: Shutterstock Ilustracija
Ako se pripremate za ljetni odmor, jedna od stvari koje bi se trebale naći u vašem kovčegu je i putna ljekarna. Što treba biti u njoj?

Farmaceuti su za portal N1 istaknuli da bi i nekoliko dana prije odmora, kao i na samom odmoru trebalo uzimati probiotik, kao prevenciju za probavne tegobe.

Savjet za one kojima je mučno tijekom vožnje automobilom ili autobusom je da pred put popiju tablete protiv mučnine.

Lijekove koji su redovita terapija treba ponijeti u dovoljnoj količini, savjetuju farmaceuti i dodaju da je neophodno da budu odgovarajuće čuvani – inzulin u odgovarajućim navlakama, na primjer.

Toplomjer bi bilo dobro imati sa sobom, kao i lijekove protiv povišene temperature i bolova – paracetamol ili ibuprofen. U slučaju putovanja s bebama, to su sirup i čepići. Također, ako putujete s bebama, trebalo bi ponijeti i odgovarajuću formulu, ako se koristi dohrana.

Lijekove protiv alergijskih reakcija bi bilo dobro imati pri ruci, zbog raznih nepredviđenih situacija.

Ubodi insekata ili, ako ste na moru, opekline meduza mogu upropastiti odmor. Kao preventivu možete koristititi sredstvo protiv uboda insekata, a ako do njega ipak dođe, tu su kreme koje ublažavaju svrab.

Ono što su svi farmaceuti s kojima je portal N1 razgovarao podvukli kao najvažnije tijekom ljetnjeg odmora je zaštita od sunčevih zraka.

Ovaj savjet stoji i u slučaju ljetovanja na planini i na moru, ali i tijekom boravka u gradu na suncu.

Prije izlaska na sunce treba se namazati kremom sa SPF 50+, a nanošenje treba ponavljati nekoliko puta tijekom boravka na suncu, osobito nakon kupanja u moru ili bazenu. Djecu je, naglašavaju, posebno važno zaštititi. Istaknuli su rizik od raka kože i napomenuli da “koža pamti”.

Njega kože je važna i nakon izlaganja suncu. Kreme i mlijeka za hidrataciju i njegu se preporučuju za to. Mogu se kupiti i posebne kreme za korištenje nakon sunčanja, ali se može koristiti bilo koja krema na bazi pantenola.

Fiziološki rastvor, kapi za nos, umjetne suze za oči, hidrogen za uši (ukoliko dođe do začepljenja), kao i pastile za grlo, sve to bi bilo zgodno imati pri ruci tijekom ljetovanja, kako biste izbjegli situaciju da tražite ljekarnu tijekom ljetovanja.

Na kraju, i ako sve ovo ponesete sa sobom, dobar savjet je i da uplatite policu putnog zdravstvenog osiguranja, kako biste se mogli sasvim opustiti i iskoristiti odmor u pravom smislu riječi.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.