17.10.2023. 12:12
0
Imate prehladu koja nikako ne prolazi? Ovo su mogući uzroci
FOTO: ilustracija
Kako objašnjavaju doktori, prehlada je zapravo infekcija gornjega dišnog sistema uzrokovana virusima, a u prosjeku najčešće traje oko sedmicu dana, prenosi Healthy. Simptomi po kojima možemo najlakše prepoznati da imamo prehladu jesu curenje iz nosa, začepljenost nosa i otežano disanje, kihanje, grlobolja i kašalj, glavobolja te lagano povišena temperatura.

No ponekad simptomi prehlade mogu potrajati duže vrijeme, što je često jedan od glavnih razloga zbog kojeg oboljeli posjećuju doktora. Kako objašnjavaju stručnjaci, postoji nekoliko uzroka zbog kojih prehlada nikako ne prolazi. Jedan od njih je taj što možda imamo neku drugu prehladu. Doktori objašnjavaju kako se tokom sezone prehlade možemo prehladiti i ozdraviti, ali se odmah nakon toga ponovno zaraziti s jednim od stotinu virusa koji također uzrokuju prehladu.

Tako se može činiti da imamo dugu prehladu, dok smo ih zapravo imali dvije ili više njih zaredom, dodaju. Isto tako, do problema s dugom prehladom može dovesti i takozvana hronična postnazalna drenaža koja je uobičajena posljedica prehlade. Ona se pogoršava noću dok ležimo, a može biti uzrokovana alergijama, vremenskim promjenama te nekim drugim vanjskim faktorima.

Osim toga, ako duže vrijeme nakon prehlade imamo kašalj popraćen hroptanjem te ga se nikako ne možemo riješiti, moglo bi biti da se zapravo radi o astmi ili hronično opstruktivnoj bolesti pluća (KOBP), upozoravaju doktori. U tome je slučaju obavezno što prije obaviti zdravstveni pregled.

I posljednje, ali nimalo manje opasno jest upala pluća. Naime, ako prehlada potraje dulje vrijeme, potencijalno se može raditi i o upali pluća. Najčešći simptomi koji ukazuju na to uključuju uporni kašalj popraćen smeđom ili zelenom sluzi, povišenu temperaturu te probleme s disanjem.

(Mubina Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.