23.10.2023. 20:57
0
Sezona prehlada u punom je jeku: Evo koje namirnice jačaju imunitet
FOTO: Ilustracija
Iako ne postoji nijedna namirnica koja može potpuno osigurati našem tijelu da bude zaštićeno od potencijalnih virusa koji prijete, dijetetičari naglašavaju kako određena hrana ipak može ojačati imunitet. Samim time bit ćemo mnogo manje podložni prehladama, koje su u punom jeku upravo u jesenskim mjesecima.

Iako donosi Cleveland klinika, redovnom konzumacijom određenih namirnicama, koje su prvenstveno bogate vitaminom C, ali i drugim vitaminima i mineralima važnima za jačanje imuniteta, možemo pomoći tijelu da bude otpornije.

Evo koje namirnice dokazano jačaju naš imunološki sistem:

masna riba
agrumi
bijeli luk
đumbir
kurkuma
bobičasto voće
orašasti plodovi
brokula
paprika
špinat.

Svaka od ovih namirnica sadrži određene spojeve i nutritivne vrijednosti koji pomažu otpornosti našeg tijela, jačaju imunitet, ali i djeluju protuupalno. To znači da, osim što ćemo biti manje podložni prehladi, također ćemo imati manji rizik od drugih stanja poput hroničnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, tvrde dijetetičari, prenosi N1.

(Mubina Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.