5.1.2024. 17:44
0
Dolazi li epidemija "hripavca" i u Bosnu i Hercegovinu?
Situacija s velikim kašljem alarmantna je i u regiji, a Hrvatska i Crna Gora redovno prijavljuju porast slučajeva zaraženih. Situacija u BiH za sada nije alarmantna, ali još uvijek se ne zna šta bi se moglo desiti sa ovom epidemijom.

U Srbiji je zabilježeno 909 slučajeva oboljelih od velikog kašlja, zaključno s 31. decembra 2023. godine, rečeno je za NIN u Institutu za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut.

Zbog širenja slučajeva velikog kašlja, odnosno hripavca, u Beogradu je krajem decembra proglašena epidemija.

Iz Batuta ističu da je najveći broj oboljelih prijavljen na teritoriju Južnobačkog okruga i u Beogradu, dok je najveća učestalost oboljelih u odnosu na broj stanovnika zabilježena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.

Situacija s velikim kašljem alarmantna je i u regiji, a Hrvatska i Crna Gora redovno prijavljuju porast slučajeva zaraženih. Koliko je stanje alarmantno i u Srbiji najslikovitije pokazuje broj oboljelih od ove bolesti, koja se smatrala gotovo iskorijenjenom, u proteklim godina. Naime, prema podacima koje je objavio RSE broj zaraženih u 2023. godini u odnosu na razdoblje između 2016. i 2019. veći je i do šest puta na nivou Srbije, prenosi danas Oslobođenje.

Ogroman skok primjetan je i u glavnom gradu Srbije. Kada je Gradski zavod proglasio epidemiju velikog kašlja, što je objavljeno 27. decembra, u Beogradu je bilo 409 oboljelih.

Prije ove godine najveći broj oboljelih bio je 2018. – s 29 registriranih slučajeva, dok se do 2022. postepeno smanjivao i doveo do toga da na kraju spomenute godine nije bilo nijednog slučaja.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.