Španska agencija za sigurnost hrane i ishranu (AESAN) sastavila je listu voća i povrća koje treba posebno pažljivo birati prilikom kupovine na pijacama. Razlog tome su brojni faktori koji mogu uzrokovati kvarenje ovih namirnica.
Španski stručnjaci žele smanjiti količinu ambalažnog otpada i promovirati prodaju rasute hrane, a istovremeno povećati sigurnost kupovine takvih proizvoda. Cilj je smanjiti ambalažni otpad i potaknuti korištenje višekratne ambalaže i reciklažu.
Prodaja voća i povrća bez ambalaže ima svoje prednosti, kao što je smanjenje otpada. Međutim, postoji i rizik od bolesti zbog izloženosti hrani. Bez ambalaže, voće i povrće postaju podložniji oštećenjima i kontaminaciji.
Španski stručnjaci ističu da na trajnost voća i povrća utiču mnogi faktori, uključujući povrede, gubitak vode, mikrobnu kontaminaciju i promene tokom zrenja. Pakovanje može smanjiti rizik od kvarenja, ali bez njega hrana je podložnija oštećenjima i kontaminaciji.
Prema AESAN-u, najveći rizik predstavlja bobičasto voće (borovnice, maline, jagode, kupine, ribizle) i klice među povrćem. Takođe, začinsko bilje (kao što su menta, korijander, vlasac, peršun) i lisnato povrće (zelena salata, endivija, rukola, spanać) zahtevaju oprez.
Stabljika i korjenasto povrće (celer, rotkvice, šargarepa), čeri paradajz i čili papričice smatraju se umereno opasnim. AESAN zaključuje da, iako gomolji ne predstavljaju značajan rizik, treba voditi računa kada kupujete voće i povrće na veliko kako bi se osigurala njihova svježina i sigurnost.