14.8.2024. 22:12
0
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog širenja virusa
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je javnozdravstvenu hitnu međunarodnu zabrinutost (PHEIC), najviši stepen upozorenja, zbog nove varijante virusne bolesti mpox u Africi.

Ranije ove sedmice, Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su da su izbijanja boginja javnozdravstvena hitnost, s više od 500 smrtnih slučajeva, te su pozvali međunarodnu pomoć da se zaustavi širenje virusa.

- Ovo je nešto što bi nas sve trebalo zabrinuti... Mogućnost daljnjeg širenja unutar Afrike i izvan nje je vrlo zabrinjavajuća -  rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejsus  (Ghebreyesus).

Afrički CDC je ranije rekao da su boginje, poznate i kao majmunske boginje, ove godine otkrivene u 13 zemalja, a više od 96 posto svih slučajeva i smrtnih slučajeva je u Kongu. 

Slučajevi su porasli za 160 posto, a smrtni slučajevi za 19 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Do sada je bilo više od 14.000 slučajeva, a 524 osobe su umrle.

- Sada smo u situaciji u kojoj mpox predstavlja rizik za mnogo više susjeda u i oko središnje Afrike - rekao je Salim Abdool Karim, južnoafrički stručnjak za zarazne bolesti koji predsjeda Afričkom skupinom za hitne slučajeve CDC-a. 

Rekao je da se čini da nova verzija boginja koja se širi iz Konga ima stopu smrtnosti od oko 3-4 posto, prenio je AP.

(Sead M.)

WHOVakcine
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.