16.8.2024. 14:48
0
Raste broj oboljelih od majmunskih boginja: Oglasio se Zavod za javno zdravstvo FBiH
FOTO: ilustracija
Bilježi se porast broja slučajeva majmunskih boginja u svijetu, što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) u srijedu nazvala "javnozdravstvenim izvanrednim stanjem od međunarodnog značaja".

Kada je riječ o situaciji u Federaciji BiH, u 2022. godini je registrovano devet slučajeva majmunskih boginja.

- Od tada nije bilo novih registriranih slučajeva. Proglašenjem epidemije u Europi 2022. godine pojačan je epidemiološki nadzor i objavljene su ažurirane smjernice za nadzor, prevenciju i kontrolu bolesti, koje možete naći na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saopćeno je iz ove institucije.

Podsjetimo, 2022. godine je izbila epidemija ove bolesti u Evropi i proširila se globalno. Bolest se tada dominantno prenosila spolnim kontaktom, iako ovaj način prenosa nije najčešći oblik prenosa.

Od novembra 2023, Demokratska Republika Kongo (DRC) bilježi značajan porast slučajeva majmunskih boginja i pojavu nove varijante - klade I. Zemlja je izvijestila o više od 16.000 novih slučajeva i više od 500 smrtnih slučajeva u 2024. godini. Potvrđeni slučajevi boginja prijavljeni su u zemljama u susjedstvu DRC-a, kao što su Republika Kongo, Srednjoafrička Republika, a nedavno i Ruanda, Uganda i Burundi.

U junu 2024. godine, SZO-u su iz 26 zemalja prijavljena ukupno 934 nova laboratorijski potvrđena slučaja i četiri smrtna slučaja, što govori o nastavku prenosa majmunskih boginja širom svijeta. Najpogođenije regije SZO-a, poredane prema broju laboratorijski potvrđenih slučajeva bile su: Afrička regija (567 slučajeva), regija Amerike (175 slučajeva), Evropska regija (100 slučajeva), regija Zapadnog Pacifika (81 slučaj) i regija jugoistočne Azije (11 slučajeva). Regija istočnog Sredozemlja nije prijavila slučajeve u junu 2024. godine.

Šta su majmunske boginje
Majmunske boginje su virusna zoonoza uzrokovana infekcijom virusom majmunskih boginja. Virus majmunskih boginja pripada rodu Orthopoxvirus koji uključuje virus variole (malih boginja) i virus kravljih boginja.

Kako ih prepoznati
Majmunske boginje su obično samoograničavajuća bolest i obično traju dvije do četiri sedmice. Bolest može biti ozbiljna kod djece, trudnica ili osoba na imunosupresivnoj terapiji.

Period inkubacije obično traje od šest do 13 dana i može se kretati od pet do 21 dan.

Znakovi i simptomi majmunskih boginja:

tipični simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, nedostatak energije, natečene limfne čvorove i osip ili lezije na koži
oticanje limfnih čvorova je karakteristično obilježje majmunskih boginja u usporedbi s drugim sličnim osipnim bolestima (varičele, ospice)
osip često počinje unutar jednog do tri dana nakon pojave povišene temperature, obično prvo na licu a zatim se širi na druge dijelove tijela
osip se razvija od makula (lezije s ravnom bazom) do papula (blago izdignute čvrste lezije), vezikula (lezije ispunjene bistrom tekućinom), pustula (lezije ispunjene žućkastom tekućinom) i krasta koje se suše i otpadaju
Smrtnost od majmunskih boginja u Africi iznosi oko 3 posto, a većina smrtnih slučajeva javlja se u mlađim dobnim skupinama.

Kako se prenose i ko ima rizik od infekcije
osoba s majmunskim boginjama zarazna je dok ima simptome, obično između dvije i četiri sedmice
virus ulazi u tijelo kroz oštećenu kožu, disajne puteve ili sluznice (oči, nos ili usta)
virus majmunskih boginja prenosi se s jedne osobe na drugu bliskim kontaktom s lezijama, tjelesnim tekućinama i kontaminiranim materijalima kao što su posteljina, odjeća ili pribor za jelo
prenos se također može dogoditi putem placente s majke na fetus (što može dovesti do kongenitalnih majmunskih boginja) ili tokom bliskog kontakta tokom i nakon rođenja
ljudi koji su u bliskoj interakciji sa zaraznom osobom, uključujući zdravstvene radnike, članove kućanstva i seksualne partnere, izloženi su većem riziku od infekcije
Kako se liječe
Liječenje bi se trebalo usmjeriti na ublažavanje simptoma, upravljanje komplikacijama i sprečavanje dugoročnih posljedica uzrokovanih majmunskim boginjama.

Briga o koži:

operite lezije na koži sapunom i vodom ili otopinom povidon-joda
liječite sekundarne bakterijske infekcije lokalnim ili oralnim antibioticima prema potrebi
Njega očiju:

spriječite stvaranje ožiljaka na rožnici i oštećenje vida dodatkom vitamina A gdje je potrebno, zaštitnim jastučićima za oči i oftalmološkim antibioticima ili antivirusnim lijekovima po potrebi

Njega usta:

isperite usta toplom čistom slanom vodom
koristite oralne analgetike kako biste smanjili bol u sluznici zbog ranica u ustima i potaknuli unos hrane i tekućine

Kada je riječ o lijekovima, Tecovirimat je antivirusno sredstvo koje je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila za liječenje majmunskih boginja u januaru 2022. Međutim, Zavod za javno zdravstvo FBiH navodi da lijek još nije široko dostupan. Osigurajte dodatke vitamina A prema standardnim preporukama, posebno za djecu jer igra važnu ulogu u svim fazama cijeljenja rana i zdravlja očiju.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.