7.5.2024. 17:54
Divljanje srpskih nacionalista u Banjaluci i ubistvo Murata Badića: "U dvorište Islamske zajednice su pustili prase, dok su okupljeni vrištali i slavili. Onda su ciglama i kamenjem tukli 'Turke'"
Danas je u Banjaluci otvorena obnovljena džamija Arnaudija, a koja je srušena tokom agresije na našu zemlju, tačnije 1993. godine.

Svečanom otvorenju je prisustvovao i predsjednik manjeg bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, koji je iznenadio javnost nekim pomirljivim i tolerantnim porukama.

Između ostalog, rekao je da je rušenje ove džamije bila greška i "čin bezumlja".

"Džamija svjedoči tome da na ovom prostoru može da živi mir. Svako ima pravo da bude svoj, može da bude drugačiji, pripadnik jednog, drugog, petog naroda, ali svi zajedno moramo da gradimo mir. Upravo ovdje želimo da pokažemo našu sposobnost te vrste", kazao je, između ostalog, Dodik.

O netipičnom nastupu Dodika smo razgovarali sa poslanikom u Narodnoj skupštini RS-a Ramizom Salkićem.

On nam na početku razgovora kaže da predsjednika manjeg bh. entiteta treba ohrabriti da razmišlja svaki dan, onako kako je danas razmišljao i govorio.

"Svima bi u Bosni i Hercegovini i u cijeloj regiji bilo puno bolje kada bi on racionalno i realno razmišljao i govorio kao što je to bio slučaj danas. Međutim, u svakom slučaju bi on trebao da objasni javnosti šta je zapravo greška, da li je to ono što je danas govorio ili je greška ono što je prije govorio da su oni koji su presuđeni za ratne zločine heroji i stvaraoci RS-a, jer danas je on očito rekao da je neko kriv za rušenje džamija, konkretno Arnaudije, iako je ona samo jedna od više stotina džamija koje su porušene pod političkim vodstvom Radovana Karadžića i vojnim Ratka Mladića. On ih, zapravo, smatra herojima i oni su odlikovani od Narodne skupštine RS-a posebnim odlikovanjem", govori Salkić.

Prema njegovim riječima, postoji "nejasnoća u njegovom promišljanju onoga što rade vlasti entiteta RS i onoga što je on danas govorio". 

"Bilo bi dobro da on javnosti objasni kada govori istinu, a kada obmanjuje javnost, te ga u svakom slučaju treba ohrabriti da govori kao što je danas govorio i mislio. Ne možemo očekivati da njegovo pojavljivanje na otvorenju džamije, koja je srušena tokom agresije poništi sve ono što je on uradio zadnjih desetak ili petnaest godina u smislu trovanja međunacionalnih odnosa, negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca, rušenja ustavnog poretka i sve ono što radi a zbog čega se građani osjećaju nesigurno i zbog čega vrlo često i napuštaju državu osjećajući nesigurnost i nestabilnost", rekao je Salkić u razgovoru za Source.

Ramiz Salkić: Put ka otklanjanju diskriminacije i pravu na bosanski jezik @  StartBiH.ba
Ramiz Salkić

Inače, današnji datum za otvorenje Arnaudije je izabran zbog simbolike, jer se u našoj zemlji 7. maj obilježava kao Dan džamija, a koji podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. 

Moramo spomenuti da je na današnji dan, u noći 7. maja 1993. godine, minirana i do temelja srušena čuvena banjalučka džamija Ferhadija, koja je, također, otvorena prije tačno osam godina.

Današnji datum je značajan i iz razloga jer se sjećamo i Murata Badića iz Cazina koji je ubijen na demonstracijama srpskih nacionalista 7. maja 2001. godine na polaganju kamena temeljca Ferhat-pašine džamije u Banjaluci. 



Nekoliko hiljada razularenih nacionalista, koji su mobilisani raznim lecima i pozivima na "spriječavanje ponovnog dolaska islama u Banjaluku", palili su i kamenovali autobuse, te napali Bošnjake koji su došli prisustvovati. Badić je zadobio teške tjelesne povrede, te je nakon 19 dana provedenih u komi, preminuo. Za njegovu smrt, ni dan danas, niko nije odgovarao.

Ovako je beogradski list "Vreme" pisao o demonstracijama u Banjaluci.

"Mladi crnokošuljaši iz bijele zastave 101 pustili su malo prase u dvorište Islamske vjerske zajednice, dok su okupljeni srpski demonstranti vrištali, pljeskali i slavili. I tako je počelo. Stotine okupljenih prodrle su na plato ispred Medžilisa i počele da tuku Bošnjake i novinare koje su tu zatekli. Ciglama i kamenjem su tukli 'Turke' i 'balije'", pisalo je "Vreme".

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana