9.5.2024. 14:57
Kada je Jala Brat bio kandidat na izborima i osvojio 504 glasa: "Možda SDA nije vozač za Formulu 1, ali je za ove naše uslove sigurno najpouzdanija"; Okušali su se i Halid Muslimović, Mirso Čomaga, Rizzo Ruža...
Nije nikakva rijetka i atipična pojava da se u našoj zemlji muzičari u nekom trenutku, okušaju i u političkim vodama.

Motivi za to su različiti. Neki ga pronalaze u pokušaju donošenja nekih eventualnih promjena, bavljenje pitanjima od značaja, želja za podrškom toj branši, a pretežno ga pronalaze u finansijskim uslovima, moći i uticaju koji nudi bh. politika.

U ovom članku ćemo govoriti o nekim muzičkim imenima koja su se okušala u politici.

Jasmin Fazlić, poznatiji kao Jala Brat, bio je kandidat SDA za Općinsko vijeće Vogošća na Lokalnim izborima 2016. godine, te je dobio 504 glasa stanovnika Vogošće. U jednom tadašnjem razgovoru za medije, na pitanje zašto SDA, odgovorio je, između ostalog, da ta stranka "možda nije vozač za Formulu 1, ali za ove naše uslove je sigurno najpouzdanija".

Opis fotografije nije dostupan.

Pjevač Rizah Lukačević, poznatiji našoj javnosti kao Rizzo Ruža, na Lokalnim izborima 2012. godine, kao kandidat SBB BiH za Općinsko vijeće u Centru, osvojio je 168 glasova.

Poznati bh. folk pjevač Halid Muslimović, na Općim izborima 2018. godine, bio je kandidat PDA za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Osvojena 172 glasa nisu bila dovoljna.

Bh. pjevač Tarik Mulaomerović, kao kandidat DF-a za OV Stari Grad dobio je 112 glasova birača na Lokalnim izborima 2016. godine.

Na istim izborima, učešće je imao i Mirsad Mirso Čomaga kao kandidat SDP-a za OV Novo Sarajevo, te je osvojio 129 glasova.

Poznata pjevačica iz sarajevskih restorana Ifeta Behmen, kao kandidatkinja SDP-a za OV Stari Grad dobila je povjerenje 52 glasača.

Operska pjevačica Gordana Topić, kao kandidatkinja DF-a, osvojila je 70 glasova na Lokalnim izborima 2016. godine. 

Abid Sakalaš, na Lokalnim izborima 2020. godine, ispred SBB-a, je osvojio tek 11 glasova. 

Treba kazati da nijedno navedeno ime nije ostvarilo uspjeh, odnosno, ušlo u instituciju za koju je kandidovan. Sa druge strane, priličan uspjeh u tom kontekstu je ostvarila Alma Čardžić, pjevačica koja je Bosnu i Hercegovinu dvaput predstavljala na Eurosongu.

Alma Čardžić: Žene, kantone kao karcinome moramo otkloniti - Narodna stranka  Radom za boljitak

Ona je ispred stranke Radom za boljitak osam godina provela u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Sa Almom smo razgovarali o njenom boravku u politici.

Razgovor možete poslušati u prilogu.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana