8.7.2024. 11:55
"Hvala za Rezoluciju, ja sam za mobilizaciju": Marširanje Vojske Srbije Prijedorom izazvalo uznemirenost. Konaković bio upoznat, ali nije obavijestio Heleza
Jučerašnjim defiliranjem kadeta i službenika Vojske Srbije kroz Prijedor, u okviru obilježavanja Bitke na Kozari, bh. građani su ostali duboko uznemireni.

Ta uznemirenost ništa manja nije ni danas jer nismo dobili odgovore na ključna pitanja.

A prvo i osnovno je - šta će vojska susjedne države na teritoriji Bosne i Hercegovine? A tim i gore ukoliko znamo ulogu Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

Ovaj slučaj nam je pokazao sav užas politike populizma u našoj zemlji.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, prije samo nekoliko dana, zabavljao je široke narodne mase objavom na Instagramu sa dronom gdje je pisao da je to "najbolji penicilin protiv razdruživanja". Nakon samo par dana, ovakav propust se desio i pokazao svu šupljinu u priči.

"Odmah po saznanju za boravak unformisanih članova Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, zatražio sam da se sprovede istraga u Ministarstvu odbrane BiH kako bismo utvrdili da li je Ministarstvo na čijem sam čelu dalo dozvolu za ovaj boravak. Ja sigurno nisam.

Istragom je utvrđeno da Ministarstvo odbrane Republike Srbije nije tražilo nikakvu dozvolu za boravak pripadnika Vojske Republike Srbije u našoj zemlji od Ministarstva odbrane BiH, te da niko iz Ministarstva odbrane BiH nije dao nikakvu dozvolu ni saglasnost za ovaj boravak.

Također, Planom bilateralne saradnje ministarstava odbrane dvije države nije predviđena današnja manifestacija.

Nezvanično, neke informacije govore da se radi o kadetima Vojske Republike Srbije te da bi oni mogli boraviti na poziv Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Ponavljam, u Ministarstvo odbrane BiH nije došao poziv niti je od nas zatražena dozvola za boravak unformisanih članova Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, danas se nalazim u službenoj posjeti i izvinjavam se svim novinarima kojima se nisam uspio javiti i odgovoriti u vezi ovog slučaja", napisao je Helez. 


Međutim, ono što je ministar odbrane, svjesno ili ne, izostavio iz cijele priče je da je tu bilo i oficira iz Vojske Srbije.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine su portalu Source kazali da je Ambasada Srbije, još 5. jula, obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH o navedenom.

"U vezi s Vašim upitom, obavještavamo Vas da je Ambasada Republike Srbije verbalnom notom, 5. jula 2024. godine, obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da će delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, studenti i kadeti Kriminalističko-policijskog univerziteta i Vojne akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i vojske Srbije posjetiti BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je najavilo dolazak i, o navedenom, obavijestilo sve nadležne i relevantne institucije, između ostalog i Graničnu policiju BiH", naveli su u odgovoru.

Iz GP BiH nam nisu odgovorili na pitanje da li su kadeti, kao što je bilo dogovoreno u dokumentu, sinoć napustili teritoriju Bosne i Hercegovine.

Inače, u javnosti se jučer pojavio dokument kojim se Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava o navedenoj posjeti, što će reći da je i šef bh. diplomatije bio upoznat sa posjetom, ali sa istim, iz nepoznatih razloga, nije upoznao ministra odbrane. Konaković je, inače, jučer otputovao u SAD, a o ovome se nije oglašavao na društvenim mrežama. 



Ministru vanjskih poslova BiH smo uputili i poruku da se očita o navedenom, ali to do momenta pisanja ovog članka, nije učinio. Ukoliko to uradi, vrlo rado ćemo objaviti njegov odgovor.

Ono što javnost najviše iritira je šutnja i letargičnost lidera "Trojke", ali i onih "najgrlatijih".

Premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, nije se oglašavao na društvenim mrežama, ali ni kroz medije o ovome. Jučer je na svom Instagram profilu podijelio snimak sa gostovanja gdje govori o zaduživanju FBiH.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH, te predsjednik Naše stranke, Edin Forto, također se nije oglašavao o ovom pitanju.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, koji svako malo ima poruke za Milorada Dodika, te koji najavljuje njegovo hapšenje, na svom Instagram profilu je fokusiran na pjesmu "Snaga naroda". Posljednje objave se isključivo vežu za ovaj "hit". 

Međutim, da ne budemo nekorektni, Isak je podijelio objavu svog sina koji je komentarisao marširanje Vojske Srbije kroz Prijedor. 

Evo šta je napisao Isak mlađi:

"Da ne prestaju provokacije od strane manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, podržani od strane susjedne Srbije, dokazuje informacija da u Prijedoru defiluje jedinica Vojske Srbije.

Žalosno je kako niko ne zna ko je odobrio ovu aktivnost vojske Srbije, kao ni to da niko ne povlači državničke poteze kojima bi se konačno stalo ukraj provokacijama politikama iz RS-a.

Ne želim vjerovati da naša država nema političare koji će odgovoriti Miloradu Dodiku na identičan način kako to on radi, a kako bi mu se konačno jednom održala lekcija da je i Republika Srpska ustvari Bosna i Hercegovina te da ne može raditi šta i kako želi, pogotovo kontinuirano izazivati netrepljivosti.

Ukoliko se i ovo prešuti bolesnom Dodiku, šta će se dogoditi sljedeće? Koju narednu aktivnosti na teritoriji BiH očekivati u režiji Dodika i bolesnih umova okupljenih oko njega?

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi promptno održati hitnu sjednicu kako bi se definisale neophodne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH.

Svakako, očekujem da će zbog ovih aktivnosti u Prijedoru reagirati OHR, EUFOR i NATO s obzirom na to kako ne prestaju aktivnosti Republike Srbije koje krše Dejtonski mirovni sporazum. Međutim, nadam se da će ovaj put prvi to učiniti političari iz BiH odnosno Predsjedništvo BiH kako bi se Dodik jednom postavio na mjesto i osvijestio da Republika Srpska nije njegovo vlasništvo nego svih građana Bosne i Hercegovine", napisao je Arnel Isak.


Burno je bilo i na društvenim mrežama.

Direktor Istraživačko dokumentacionog centara IDC-a Mirsad Tokača, oglasio se na X-u sljedećim riječima:

"Nakon ovoga danas u Bratuncu i Prijedoru treba reći - hvala za Rezoluciju, ja sam za mobilizaciju!".


Savjetnik Milorada Dodika, Milan Tegeltija, na članak o defilovanju Prijedorom, objavio je fotografiju Heleza sa dronom, te napisao: "Sad kad Helez pusti jednog letećeg šarenog zmaja".

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković, imao je više pitanja na X-u, samo nije bio specifičan, kome ih je adresirao, budući da je stranka čiji je član vlast na svim nivoima?

"Ko ih je pozvao?
Ko je potpisao pozivni akt?
Kada su ušli u BiH?
Na kojem su graničnom prelazu ušli?
Je li njihov ulazak u BiH evidentiran?
Jesu li od granice do Prijedora došli pod pratnjom?
Ko ih je pratio?
Koliko su boravili u BiH?
Jesu li izašli iz BiH?
Na kojem graničnom prelazu", napisao je Mioković.



(Ajdin B.)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana