9.2.2024. 10:48
Miljenko Jergović prozvao gradonačelnicu: "Ona je postapokaliptični parafenomen koji s Olimpijadom nema ništa"
Bh. književnik Miljenko Jergović je prozvao gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog koncerta Tonyja Cetinskog koji je otkazan.

"Ovih dana traje mala bijedna aferica sa zabranom koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu. Koncert je, kako god cijelu stvar sad objašnjavala, a objašnjava je na najodurniji i najmahalskiji zamislivi način - biva, problemi s plaćanjem - zabranila nacionalistička gradonačelnica današnjeg Sarajeva, a podršku joj daje neka čudna čeljad, govorenjem kako 'imamo mi i svojih pjevača'", započeo je.

Dodao je kako valjda podsjetiti da su za otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Domu mladih pjevali Lepa Brena i Đorđe Balašević. Dodao je da i sama Brena na to podsjeća na društvenim mrežama.

"U to vrijeme, dakle, u vrijeme kada su Zimske olimpijske igre u Sarajevu bile moguće, tu smo Beograđanku i tog Novosađanina smatrali 'svojim pjevačim'. I tu sva priča započinje i završava. Benjamina je postapokaliptični parafenomen, koji s Olimpijadom nema ništa", također je napisao te podsjetio na svoj članak o mnogo kasnijem Balaševićevom koncertu u Sarajevu.

Podsjećamo, Karić je jučer izjavila da Grad Sarajevo nije bio organizator koncerta Tonyja Cetinskog.

"Zbog nemogućnosti zakonskog unosa i utroška sredstava, Grad Sarajevo nije bio u mogućnosti podržati navedeni koncert. Dakle, ne radi se apsolutno ni o kakvom animozitetu ni o otkazivanju. Nismo mogli otkazati nešto što nismo ni zakazali. Jednostavno nismo mogli na zakonit način sprovesti sve procedure", između ostalog je kazala.

Tony je u intervjuu za magazin Story rekao da hajka nema veze s ljudima i njegovom publikom u BiH te da politika i većina medija ionako odavno nisu slika društva u cjelini.

"Jednostavno je neko iz BiH ko stanuje u Hrvatskoj iz svoje udobne fotelje odlučio baciti kost i neki su se ljudi i mediji upecali pa pokazali ko su i šta su, a ostali su prepoznali bačenu kost i nisu nasjeli na priču. Sasvim slučajno je ta bacačica kostiju iz BiH, ali iz fotelje svoga doma u Hrvatskoj, odlična prijateljica sa šeficom grada Sarajeva i šta dalje komentirati", između ostalog je Cetinski. 

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana