21.3.2019. 17:48
Snimak pokazuje što se dogodi sa slonom kad umre
Slonovi su među inteligentnijim stvorenjima s kojima dijelimo planet, a njihova uloga u očuvanje biološke raznolikosti ekosustava u kojima žive puno je veća nego što se na prvi pogled može činiti.

Tokom sušne sezone slonovi koriste svoje kljove kako bi kopali za vodu. To ne samo da omogućava slonovima da prežive u suhim okruženjima i kad nastupe suše, već osigurava vodu i za druge životinje koje dijele takva staništa.

Kad pak slonovi jedu u šumi, stvaraju praznine u vegetaciji, koje omogućuju rast novim biljkama, ali i stvaraju puteve koje manje životinje mogu koristiti. Također, zaslužni su za to da drveće rasprši svoje sjeme - neke vrste pouzdaju se u potpunosti na slonove za to, piše savetheelephants.org.

Gdje god da žive, slonovi igraju bitnu ulogu u ekosustavu - čak i kad umru. Fascinantna snimka koju je jučer objavio National Geographic prikazuje što se dogodi sa slonom kad umre, ali i kako se drugi slonovi opraštaju od preminulog, piše Index.

(Alen Avdić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana