23.4.2024. 17:43
Nešto neviđeno se dešava na Antarktiku: Hoće li se ikada oporaviti?
U bezvremenskom prostranstvu ljeta na Antarktiku, ponoćno sunce stvara iluziju vječne tišine. Ipak, ispod ove fasade leži krajolik koji se brzo mijenja, gdje nekada čvrsti morski led nestaje alarmantnom brzinom, ostavljajući naučnike da se bore s dubokim implikacijama na klimatski sistem naše planete.

Decenijama je antarktički morski led pokazivao stabilan ritam, šireći se tokom zime i skupljajući tokom leta. Međutim, posljednjih godina dogodio se drastičan pomak, obilježen neviđenim niskim obimom leda. U 2016. godini, kontinent je doživio rekordni minimum, nakon čega su uslijedila još dva rekordna minimuma u narednim godinama. Do februara 2023. ledeni pokrivač se smanjio na samo 737.000 kvadratnih milja, što je najmanji minimum ikada zabilježen, piše Live Science.

Ovaj dramatični pad nastavio se i u zimskim mjesecima, prkoseći očekivanjima i ostavljajući naučnike zbunjenima. Do jula iste godine, Antarktiku je nedostajao dio leda veći od zapadne Evrope, što je izazvalo zabrinutost zbog fundamentalne promjene režima u klimatskoj dinamici regije.

Ipak, usred neizvjesnosti, jedno je jasno: morski led na Antarktiku je ključan za stabilnost našeg klimatskog sistema. Njegovo ritmično širenje i kontrakcija služe kao vitalni regulator, utičući na cirkulaciju okeana, kruženje ugljenika i globalne temperature. Gubitak ovog leda ne samo da narušava ovu delikatnu ravnotežu već i ugrožava krhke ekosisteme koji se na njega oslanjaju za opstanak.

Dok se naučnici utrkuju da razotkriju misterije promjenjive klime Antarktika, potrebna je hitna akcija kako bi se riješili osnovni pokretači ove krize. Dekarbonizacija, zajedno sa zajedničkim naporima za smanjenje emisija stakleničkih plinova, nudi tračak nade u ublažavanju najgorih utjecaja klimatskih promjena.

Suočeni s ekološkim izazovima bez presedana, sudbina morskog leda na Antarktiku služi kao oštar podsjetnik na krhkost naše planete – i hitnu potrebu za kolektivnim djelovanjem kako bi se zaštitila njena budućnost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana