12.12.2020. 14:40
Dogodilo se na današnji dan
- 1586. Umro Istvan Batori, knez Transilvanije od 1571. i poljski kralj od 1575., koji je tijekom vladavine konsolidirao zemlju i osigurao poljsku prevlast na Baltiku. Osnovao je sveučilište u Villnusu 1579.

- 1821. Rođen Gustave Flaubert, klasik francuskog realističnog romana, autor djela "Gospođa Bovari", zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala.

- 1863. Rođen Edvard Munch, norveški slikar, jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza. Slika "Krik",  izvornog naziva "Očaj", najslavnija je Munchova slika koja spada u najprepoznatljivija svjetska djela. 

- 1873. U Srbiji uveden dinar kao novčana jedinica, čime je otklonjen monetarni kaos i uporaba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca - dukata, forinti, talira.

- 1894. Japanske trupe počele invaziju na Koreju.

- 1896. Guglielmo Marconi je u Londonu prvi put javno prikazao bežičnu radiotelegrafiju.

- 1913. Slika Leonarda da Vincija "Mona Lisa" pronađena je u Firenci, dvije godine nakon što je ukradena iz pariškog muzeja Louvre.

- 1915. Rođen Frank Sinatra, američki pjevač i filmski glumac, koji je svjetsku slavu stekao nizom glazbenih hitova. Dobitnik je Oscara za film "Odavde do vječnosti".

- 1915. Poletio prvi zrakoplov načinjen u potpunosti od metala, koji je konstruirao Nijemac Hugo Junkers.

- 1920. Konstituirana Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Rad Skupštine, kojom je predsjedavao hrvatski političar Ivan Ribar, trajao je više od šest mjeseci i okončan je donošenjem Vidovdanskog ustava 28. lipnja 1921.

- 1975. Vladimir Prelog dobio Nobelovu nagradu za kemiju, za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije.

- 1983. Šiitski ekstremisti aktivirali automobile bombe ispred američkog i francuskog veleposlanstva u Kuvajtu. Pet osoba je poginulo, a 86 ranjeno.

- 1992. Na indonezijskim otocima Flores i Babi u potresu je poginulo najmanje 2.200 ljudi.

- 1993. Rusi na referendumu, prvom slobodnom izjašnjavanju od 1917. izglasali novi ustav kojim je predsjednik Boris Jeljcin dobio široka ovlaštenja. Spor oko ustava doveo je početkom listopada do konflikta s komunistima i ekstremnim nacionalistima u kojem je poginulo više od 150 ljudi.

- 2000. Eritreja i Etiopija potpisale u Alžiru mirovni sporazum kojim je okončan dvogodišnji pogranični rat u kojem su poginule desetine tisuća ljudi.

- 2003. Umro Hajdar Alijev, bivši predsjednik Azerbejdžana, koji se na političkoj sceni te zemlje nalazio više od 30 godina. Naslijedio ga je sin Ilham Alijev.

- 2006. Umro Peter Boyle, američki glumac, otac iz serije "Svi vole Raymonda". Proslavio se glumeći Frankensteinovo čudovište u parodiji Mela Brooksa "Mladi Frankenstein", a glumio je i u filmovima "Taksist" te "Malcom X".

- 2012. Haški tribunal osudio generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine.

- 2015. Predstavnici 195 zemalja usvojili u Parizu globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena. Cilj sporazuma je održavanje globalnog zagrijavanja na ispod dva stupnja, odnosno do 1,5 stepnja Celzijusa, kako su zatražile zemlje najviše pogođene klimatskim promjenama.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana