11.12.2021. 17:08
Svaka godina ima svoju nijansu: Pantone je objavio boju 2022. godine
Kao i uvijek krajem godine, Institut za boje Pantone je objavio koja će boja vladati sljedećom godinom, kako umodi tako i u uređenju interijera, kozmetici, industrijskom dizajnu, multimediji.

Pantone zapravo svake godine ponudi cijelu paletu boja za koje se predviđa da će imati posebnu važnost u dolazećoj godini, no jedna je uvijek "glavna" i njezina se objava iščekuje s velikim zanimanjem. 2019. bila je to nijansa "živog" koralja, living coral, a 2020. bit će klasična plava - classic blue, miss7.24sata.hr.


Poetike u njenom nazivu i odabiru ne nedostaje, a boju su opisali radoznalom i intrigantnom. 
-Istovremeno zrači bezbrižnom samouvjerenošću i smionom znatiželjom koja potiče kreativnost duha - ističe Pantone.


Kvaliteta plave boje nadopunjena je tako nijansom koja označava novu perspektivu i novu budućnost, a cijela kombinacija zapravo simbolizira sigurnost i promiče kreativu i radost. Elegantna u svojoj jednostavnosti, plava poput neba nakon zalaska sunca, kako je opisuju, ova je boja doista klasik. Kao temeljna boja može zamijeniti crnu, a kažu i da ova tamija nijansa plave (a opet svijetlija od mornarsko plave) komunicira smirenost i samouvjerenost.


Ova boja djelije smirujuće i opuštajuće stoga se u uređenju interijera preporučuje za spavaću sobu; nudi nam zaštitu i zaklon i pomaže da usredotočimo misli. Ukratko, u njoj ćeš djelovati elegantno opušteno i produhovljeno.


(Kenan Bešlija) 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana