10.4.2022. 16:37
Narodno vjerovanje otkriva šta nas čeka kada u aprilu padne snijeg
Narodna mudrost kaže: “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega”.

Ova pojava nije česta na našim prostorima.

Zbog tek iznikle trave i useva koji se tek pomaljaju, po bokorno ozelenjeloj gori april se naziva boljober, travanj ili lisni, piše Hayat.
 
Međutim, april je mjesec koji je itekako ispunjen i vedrim danima, pjesmom, šalom i igrom. A evo i zbog čega je on toliko poseban među ostalim mjesecima, šta karakteriše osobe rođene u aprilu i kako su naši stari predskazivali vrijeme na osnovu vremenskih (ne)prilika vezanih upravo za april.

Narodna mudrost kaže: “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega”.

A osobe koje su u aprilu rođene odlikuju posebne osobine! Djeca koja se rode u aprilu vedra su duha, vrijedne i dobronamjerne. Sklone su šali (ipak je Dan šale u njihovom mjesecu) pa i onu na svoj račun. Omiljene su u društvu zato što vole provod, a čuvanje tajni im je uža specijalnost. Ipak, umiju da budu i tvrdoglave, pa teško primaju savjete čak i kada su dobronamjerni. Zdravstveno, treba da se čuvaju crijevnih bolesti, kao i glavobolje.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:

 
– Ako je april lijep, biće ružan maj.

– Ako je april vlažan, onda je valjan.

– Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja.

– April u kiši, maj u cvijetu.

– Mokar april, suh juni. Suh april, mokar juni.

– Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu.

– Poslije aprilske grmljavine više mraza nema.

– Što je april tiši i ljepši, to je maj ljući i bješnji.

– Što prije u aprilu trn iscvjeta, to prije u junu bude žetva.

Po vjerovanju, nagli vremenski preokret je opomena prirode da ljudi pripaze na svoje ponašanje, ali i da razriješe dileme koje su ih dugo mučile.

Po narodnom vjerovanju, riječ je o „Babinim hukama“ koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zaduvaju hladni vjetrovi i napada sneg.

Kako je proljeće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.

Vjerovanje dalje kaže da nas snijeg u aprilu podsjeća da razriješimo ono što nismo uradili tokom prethodnih mjeseci, a što nas je blokiralo da krenemo dalje. Ako to uradite, sreća i blagostanje pratiće vas u mjesecima koji dolaze.


(Elvira K.)















NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana