25.7.2024. 20:51
Oštećenje hrskavice: Kako spriječiti ove promjene i sačuvati koljena
Trošenjem i razaranjem zglobne hrskavice se pojavljuje osteoartritis, uglavnom nakon četrdesete godine, a da je došlo do određenih promjena u koljenskom zglobu često nas upozore tek bolovi. Isprva se javljaju samo na početku tjelesne aktivnosti kao početni bolovi, odnosno kod izlaganja većim opterećenjima, piše Avaz Zdravlje.

Među najvažnije faktore nastanka osteoartritisa, pored urođenih deformacija zglobova, ubrajaju se i prekomjerna tjelesna težina, konstantno opterećenje zbog prirode posla te mikro povrede hrskavice ( tokom rekreativnih sportskih aktivnosti npr.).

Prirodne metode

Treba pokušati smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu, jer zglobovi moraju nositi svaki dodatni kilogram, što dovodi do njihove preopterećenosti i povećanog trošenja. Redovnim kretanjem možete smanjiti višak težine i učvrstiti mišiće koji okružuju i čuvaju zglob, piše Avaz Zdravlje.

Jako je bitno da se zdravo hranite. Povećajte unos kalcijuma konzumiranjem mliječnih proizvoda, integralnog brašna kao i dodavanjem susama u obroke. Smanjite unos zasićenih masti i rafiniranog šećera.

Počnite da pravilno nosite teške predmete i raspoređujete teret u rukama. Na taj način ćete spriječiti deformisanje zglobova i ubrzano trošenje hrskavice.

Budite aktivni

Aktivnosti koje se preporučuju za očuvanje zdravlja koljena su plivanje, pješačenje uz štapove, vožnja bicikla, trčanje (ovu aktivnost izbjegavati kod prekomjerne težine), gimnastika i vježbanje u vodi, piše Avaz Zdravlje.

Ukoliko trenirate neki sport, zagrijavanje treba biti nezaobilazni dio vaše trening rutine. Ako odmah krećete s glavnim dijelom treninga, rizik od povrede je velik. Rizik od povrede dodatno smanjujete i istezanjem nakon treninga.

Kada vozite biciklo jako je bitno paziti na položaj trupa. Preporučuju se visok volan i uspravan trup. Položaj sjedala u odnosu na pedale je ispravan ako petom ispružene noge jedva dotičete pedalu.

(Sead M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana