18.9.2024. 21:27
Naučnici riješili 50-godišnju medicinsku misteriju i otkrili potpuno novu krvnu grupu
Nakon decenija istraživanja i misterioznih slučajeva, naučnici su otkrili novi krvni sistem nazvan MAL. Ovaj revolucionarni pronalazak proizašao je iz studije koja je pokušala razjasniti 50-godišnju misteriju rijetkog nestalog antigena AnWj, čije je odsustvo ranije bilo povezano s određenim hematološkim poremećajima i malignim bolestima.

Krvna grupa se određuje prisustvom ili odsustvom specifičnih antigena na površini crvenih krvnih zrnaca. Najpoznatiji krvni tipovi su A, B, O i AB, ali naučnici su prepoznali 45 različitih krvnih sistema sa 362 crvena krvna antigena.

Još 1972. godine, krv trudnice je testirana i otkriveno je da nema uobičajeni crveni krvni antigen, što je istraživačima predstavljalo misteriju. Antigen je dobio naziv AnWj, a njegov nedostatak prisutan je kod vrlo malog broja ljudi. Dok se u većini slučajeva to povezuje s hematološkim poremećajima, nova studija je otkrila da se kod pet pojedinaca, uključujući članove jedne porodice, radi o genetskom uzroku.

Istraživači su analizirali genetski kod ovih pacijenata i otkrili specifične sekvence koje su odgovorne za kodiranje proteina zvanog MAL. Zdravstveno osoblje je utvrdilo da osobe sa prisutnim antigenom AnWj imaju puni Mal protein na membrani svojih crvenih krvnih zrnaca, dok on nedostaje kod onih koji su AnWj-negativni.

Novo otkriće ovog krvnog sistema omogućava bolje razumijevanje rijetkih krvnih grupa i predstavlja veliki napredak u oblasti hematologije. Louise Tilley, viši istraživač u NHS Blood and Transplant, izjavila je da je ovo otkriće rezultat 20-godišnjeg istraživanja i da će značajno poboljšati njegu pacijenata.

Nedostatak ovog antigena može izazvati komplikacije tokom transfuzija krvi i tokom trudnoće, kada dolazi do neusklađenosti između donora i primaoca. Ovo otkriće će omogućiti sigurniju i efikasniju medicinsku njegu za rijetke pacijente koji nemaju ovaj antigen.

Studija je objavljena u časopisu Blood, Američkog društva za hematologiju, i predstavlja veliki napredak u oblasti transfuzijske medicine, piše IFLScience.

(Erna H.) 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana