Tokom septembra inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS sproveli su nadzore u 25 ugostiteljskih objekata tipa ćevabdžinica na području Sarajeva, u skladu s planom službenih kontrola sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu.
Kontrola je obuhvatila pregled higijenskih uvjeta procesa rada, uzimanje briseva s radnih površina, opreme i pribora, kao i mikrobiološku analizu zdravstvene ispravnosti hrane u saradnji s Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Rezultati su pokazali da je svih 68 testiranih uzoraka hrane (ćevapi, piletina, sudžukice) zadovoljilo kriterije propisane Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za hranu i pratećim smjernicama, čime je potvrđena njihova mikrobiološka ispravnost i sigurnost za potrošače.
Od 143 uzeta brisa različitih površina, pribora, opreme, kao i ruku i odjeće uposlenih, 125 uzoraka (87,4%) bilo je u skladu s pravilnicima, dok je kod 18 briseva (12,6%) utvrđeno prisustvo mikroorganizama – uglavnom aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija – iznad propisanih vrijednosti. Inspektori su odmah reagovali, izdali rješenja i naložili otklanjanje nedostataka.
Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i dalje s ciljem očuvanja higijenskih standarda i osiguravanja zdravstveno ispravne hrane na tržištu.