Mada ih u većini slučajeva jedemo sa slatkim namazima, palačinci mogu biti i slani obrok. I to kakav!
Sastojci:
smjesa za palačinke:
2 jaja
250 g brašna
250 ml mlijeka
250 ml vode
so
nadjev:
300 g purećih medaljona
100 g heljde
1 stabljika mladog luka
½ tikvice
2 češnja bijelog luka
ulje
so
mješavina začina
preljev:
3 jaja
150 ml pavlake
50 ml mlijeka
U većoj zdjeli izmiksajte jaja sa malo soli. Dodajte vodu i mlijeko, pa postepeno umiješajte brašno dok ne dobijete gušću smjesu od koje ćete praviti palačinke. Ispržite sve palačinke, poklopite ih i ostavite sa strane.
Heljdu skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i ostavite sa strane.
U većoj tavi na ulju prepržite kockice puretine. Poslije par minuta dodajte sitno nasjeckan mladi luk, te kockice tikvice i usitnjeni bijeli luk. Posolite, dodajte mješavinu začina i pržite oko desetak minuta. Pred kraj, dodajte skuhanu heljdu, sve dobro izmiješajte i skinite s vatre.
Dobivenim nadjevom punite palačinke, dobro ih umotajte i poredajte u tepsiju jedan do drugog. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja, pavlaku i mlijeko, pa s tom smjesom prelijte palačinke.
Stavite u zagrijanu rernu i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.