Kuća zamiriše, a u ustima okusi koji nas čine sretnima. Badem kolačići su prhki, mekani i preukusni, a u kombinaciji sa kajsijom su neodoljivi.
Sastojci:
350 g brašna
250 g putera
125 g mljevenih badema
30 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 limun (sok i korica)
100 g marmelade od kajsija
U većoj zdjeli mikserom izradite kremu od putera. Važno je da puter bude sobne temperature. Dodajte šećer, vanilin šećer, sok i narendanu koricu limuna, pa nastavite miksati dok se sve ne sjedini.
Potom, u smjesu dodajte brašno i mljevene bademe, pa drvenom kašikom sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne povežu. Pred kraj, tijesto možete umijesiti i rukama. Ako osjetite da je premekano, ostavite ga u frižider na pola sata da se puter stisne.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, pa ga razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Okruglom modlom izradite keksiće jednake veličine, pa ih poredajte u tepsiju. Bilo bi dobro da imate paran broj keksića.
Stavite ih u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 10-12 minuta. Tople kolače premažite bjelancem i ostavite da se ohlade. Pola keksića premažite marmeladom od kajsije, pa ih poklopite drugim keksićem. Po želji možete ih posuti šećerom u prahu.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.