17.04.2025 16:35
0
Badem keksići s marelicom
Kuća zamiriše, a u ustima okusi koji nas čine sretnima. Badem kolačići su prhki, mekani i preukusni, a u kombinaciji sa kajsijom su neodoljivi.
Sastojci:

350 g brašna
250 g putera
125 g mljevenih badema
30 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 limun (sok i korica)
100 g marmelade od kajsija

U većoj zdjeli mikserom izradite kremu od putera. Važno je da puter bude sobne temperature. Dodajte šećer, vanilin šećer, sok i narendanu koricu limuna, pa nastavite miksati dok se sve ne sjedini.

Potom, u smjesu dodajte brašno i mljevene bademe, pa drvenom kašikom sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne povežu. Pred kraj, tijesto možete umijesiti i rukama. Ako osjetite da je premekano, ostavite ga u frižider na pola sata da se puter stisne.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, pa ga razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Okruglom modlom izradite keksiće jednake veličine, pa ih poredajte u tepsiju. Bilo bi dobro da imate paran broj keksića.

Stavite ih u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 10-12 minuta. Tople kolače premažite bjelancem i ostavite da se ohlade. Pola keksića premažite marmeladom od kajsije, pa ih poklopite drugim keksićem. Po želji možete ih posuti šećerom u prahu.

Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtubefacebookinstagram i tiktok.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.