26.10.2017. 11:15
5
Policajci zbog novog zakona o PIO-u 'bježe' u penziju: Ne želimo da radimo u granapima ili kao nočni čuvari
Premijer FBiH Fadil Novalić te federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača obećali su penzionerima usvajanje novog zakona o PIO-u te redovna i vanredna povećanja penzija.

Od početka iduće godine penzioneri mogu očekivati veće penzije za deset posto, a nakon toga i još jedno povećanje od pet posto.

Kako je rekao premijer Federacije BiH priveden dvogodišnji rad i da je ovaj zakon najmoderniji od svih zakona o PIO u regiji, te da su za njegovu izradu korišteni najmoderniji principi evropskog zakonodavstva.

Međutim, novim "modernim" rješenjima načina obručuna osnovice za penziju nisu zadovoljni policijski službenici koji ostvaruju beneficirani radni staž.

"Mi jesmo za sistemska rješenja, ali nismo za rješenja koja jednoj kategoriji umanjuju određena prava, prava za ostvarivanje visine penzije, da bi se na drugoj strani poboljšala prava neke druge kategorije. Trenutni rješenjem oštećene su one kategorije kojima pripadaju i policijski službenici. Nije tačno određeno kako i na koji način će se obračunati lični koeficijent za te kategorije", izjavio je predsjednik Sindikata Policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Policajcima se na 30 godina efektivnog rada računa 40 godina staža. Kako je Hadžiabdić izjavio za Source portal, oni će i dalje insistirati da se kategorija policijskih službenika adekvatno riješi kada je riječ o osnovici koja će se uzeti za proračun prilikom odlaska u penziju.

Slikovni rezultat za Mirza Hadžiabdić
Mirza Hadžiabdić

"Prema novom zakonu tjeraju nas da kada odemo u penziju radimo po granapima ili kao nočni čuvari. Mora se pronaći adekvatno rješenje. U zemljama u okolini računa se jednogodičnji ili petogodišnji prosjek ili kao što je to slučaj u Makedoniji gdje se računa deset najpovoljnijih godina radnog staža. Prema našim informacijama doći će do umanjenja penzije do 30 % policijskim službenicima u odnosu na postojeće rješenje. Dakle policajac koji sada ode u penziju imat će 30% veći iznos u odnosu na policijskog službenika koji se za taj korak odluči nakon 1. januara 2018. godine. Drugim riječima nije uredu da pojedincima penzija od 1000 KM po starom zakonu, novim rješenjima bude smanjena na 600 KM, govori Hadžiabdić.

Prema Hadžiabdićevim riječima, činjenicom da će biti oštećeni, Vlada je primorala policijske službenike da upišu dodatni staž na osnovu učestvovanja u Armiji odnosno u Oružanim snagama tokom agresije, samo kako bi "na vrijeme" stigli do penzije.

"Zbog toga sada imate veliki broj policijskih službenika koji nedostaju policijskim organima za redovno izvršavanje službenih poslova i zadataka. To se odražava i na stepen sigurnosti u zemlji. Možete provjeriti i u PIO-u, gdje su u posljednjih godinu dana imali 17 ili 18 hiljada zahtjeva za penziju, što je za 100% više zahtjeva u odnosu na prethodnu godinu. Mi svaki dan imamo određeni broj policajaca koji ispunajvaju uslove i koji žele u 'prijevremenu' penziju. Sve to predstavlja opterećenje za penzioni fond, ali i za policijske strukture", zaključio je za kraj predsjednik Sindikata Policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.


Novinar: Admir Oručević

 

 
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.