26.7.2016. 16:13
3
"Od malina se u sezoni može zaraditi osam hiljada maraka, ali mladi hoće državni posao"
U selo Pale nedaleko od Memorijalnog centra Potočari žive Salko i Nura Muratović. Svoj dom su napustili 11. jula 1995. godine. Salko i sin spas su potražili u šumi, a supruga i kćerke u konvoju. Imali su sreće, svi su preživjeli.

Kao i mnogi drugi koji, bez obzira na sve, nisu mogli bez Srebrenice, Salko i Nura 2007. su se odlučili vratiti. Planirali su ostati dvije godine, ali stvari su se u međuvremenu promijenile. Počeli su uzgajati maline. Uprkos godinama i zdravstvenim problemima, u sezoni rade kao da im je 20. Upravo zbog toga zamjeraju mladim ljudima kad se žale da nemaju posao, pored toliko neobrađene zemlje. 

Ne fali im ništa osim djece i unuka, a ne kriju i da bi voljeli da njihove komšije koje ne žive ovdje češće dolaze i duže ostaju. Mnogi od njih, kažu, odu odmah nakon dženaze ne ostajući ni jednu noć u svojim kućama. Valjda su tako navikli, misle Salko i Nura, ali lijepo bi bilo popiti kafu i prisjetiti se zajedničkih trenutaka, onih sretnih, u Srebrenici. 

Novinar: Adna Zukanović-Zilić
Snimatelj: Ramiz Uzunović
Montaža: Emir Preljević 

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.