11.6.2023. 10:48
2
Dok se TikTokeri kroz svađe bore za "lava" i pet "stoja" dolara, stradaju djeca: Roditeljima najlakše dati djetetu mobitel pa nek' se samo zabavlja umjesto rada na njemu
Odgoj djeteta u doba digitalne tehnologije može predstavljati izazov za roditelje, a društvena mreža TikTok dodatno otežava situaciju. TikTok je trenutno jedna od najpopularnijih društvenih mreža među mladima, koji je koriste za dijeljenje kratkih videozapisa. Međutim, postoje neki izazovi koje roditelji moraju uzeti u obzir kada je u pitanju korištenje ove društvene mreže.

Jedan od glavnih izazova je sigurnost djece. TikTok je otvoren za sve, što znači da djeca mogu biti izložena neprimjerenom sadržaju. U našoj zemlji su vrlo popularne tzv. TikTok svađe između nekadašnjih kriminalaca, a danas TikTokera koje obiluju psovkama, prijetnjama i prepucavanjem.

U suštini, riječ je o namještenim svađama sa samo jednim ciljem - finansijskim. Naime, za vrijeme live prenosa na TikToku, oni koji prate taj sadržaj mogu akterima svađe u live prenosu poslati novac putem animacija. Popularni lav i njegova animacija doseže i do 500 dolara. 

Dječija psihologinja Đana Lončarica u razgovoru za Source.ba portal navodi da svi mi učimo po modelu, naročito djeca, te da je jako važno da odrasli svojim ponašanjem budu uzor djeci. 

"Zato je jako važno da roditelji imaju uvid šta im djeca gledaju. Dakle, roditelji moraju biti svjesni da internet nudi jako mnogo sadržaja, neki su vrlo korisni i mogu biti jako edukativni, a neki naravno nisu dobri i treba ograničiti. Naravno da nije dobro da dijete gleda svađe, tuče, jer time dijete dobija poruku da su takva ponašanja normalna i normaliziraju se ponašanja koja nisu korisna ni za koga", kazala je Lončarica. 

Đana Lončarica: Sve naše reakcije u ovoj situaciji su normalne reakcije na  jednu nenormalnu situaciju koja nas je zadesila - Dnevni.ba
Đana Lončarica

Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo za naš portal ističe da je dužnost roditelja i čitavog sistema, da prilagode sadržaj do kojeg djeca mogu doći. 

"Mi smo primarno zagovornici bili upravo da se sva ova dostupnost društvenih mreža ograniči po tom principu da bez saglasnosti roditelja, ako se radi o maloljetnom djetetu, dijete ne može ništa primarno uraditi. Najbolji način  jeste da se upravo donese jedan okvirni zakon da se ograniči odnosno da bez saglasnosti roditelja djeca, a pogotovo maloljetnici, ne mogu doći u posjed takvih vrsta društvenih mreža, gdje imamo slobodu komunikacije, odnosno iznošenje kojekakvih uvreda". navodi Dizdarević. 

source.ba | Kad su iftar i vjera preči od obrazovanja: "Neki iz 'Trojke'  pokušavaju biti veći katolici od Pape, jer za vrijeme SDA vladavine ja se  ne sjećam da smo imali ovakve
Elma Dizdarević

Psihologinja Alma Mahmutović Katica naglašava važnost ove teme.

"Kako i na koji način odgojiti dijete u ovom digitalnom, konzumentnom i materijalnom dobu je, reći ću, odgovornost prije svega svih nas primarno kao roditelja. Mislim da ako smo toga svjesni koliko je štetna digitalizacija i koliko su štetne raznorazne društvene mreže koje su apsolutno donijele različite eskalacije agresije, konflikata, mržnje na društvenim mrežama i svi znamo koliko je samoubistava itd", govori nam ona.

Dodala je da riječ o vrlo zahtjevnoj temi, te da se hijerarhijska i sistemska promjena mora desiti.

"Promjena se treba desiti od svih nadležnih organa, pa i nas roditelja, zatim edukacija nastavničkog kadra i edukacija djece, dakle i osnovaca i srednjoškolaca i studenata, te se trebamo vratiti na fabričke postavke života. Trebamo da shvatimo da generacije koje su prošle, a i mene je to zakačilo, kada smo usvajali neke određene automatske radne navike kroz kognitivni naš sistem putem 'igre na ulici' sa našim vršnjacima gdje nije bilo mobilnih uređaja i gdje smo sve to rješavali na najbolji mogući način - igrali smo se, a igra je sam proces učenja i razvijanja našeg kognitivnog sistema. Cjelokupan naš mozak radi na bazi igre, odnosno učenja i usvajanja modela ponašanja naših roditelja. Mi roditelji unutar same kuće moramo znati pronaći balans, ako smo pod stresom mi moramo znati i da se opustimo, jer dijete osjeti izvor negativne energije. Djeca su kao spužve, sve upijaju i oni su apsolutni provodnici onoga što smo mi unutar kuće", zaključila je Mahmutović Katica za Source. 


Alma Mahmutović Katica

Kako dijete sačuvati od štetnog sadržaja?

Lončarica navodi da je dijete najbolje sačuvati tako što ćemo mu osmisliti slobodno vrijeme. 

"Znači dijete koje trenira sport, koje se bavi nekim muzičkim aktivnostima, koje je aktivno tokom dana sigurno neće imati vremena da bude nekoliko sati na društvenim mrežama. Dakle, jedini način da djetetu kažemo da nešto ne radi ili da mu nešto oduzmemo je da mu ponudimo opcije i zato je ustvari uvijek prevencija bilo kakvih nepoželjnih oblika po djeci ide u tom smjeru da se djeci nude korisni sadržaji i da im svjedočimo vlastitim primjerom. Znači, dijete koja ima oba roditelja koji vrlo često čitaju, sigurno će i samo biti nekako otvorenije ka čitanju knjiga nego dijete čiji roditelji ne čitaju. Sve što želimo da dijete radi nekako roditelji trebaju pokazati svojim primjerom", rekla je ona.

Odgovornost i na TikTokerima - ima li je?

Odgovornosti objavljenog sadržaja bi trebali biti svjesni i sami kreatori sadržaja na ovoj društvenoj mreži, međutim, dobro je pitanje ima li je uopšte?

Jedan od najpopularnijih TikTokera u našoj zemlji Sermed Maktouf u razgovoru za naš portal govori da je svjestan odgovornosti objavljenog sadržaja.

"Generalno, ne mogu govoriti za ostale TikTokere, ali mogu govoriti za sebe lično. Ja sam svjestan da mene kao javnu ličnost i kao TikTokera dosta djece prati. Ja se trudim da se ponašam u skladu sa ponašanjem svake normalne osobe. Mislim da o takvim stvarima vodim i najviše računa od većine TikTokera jer glavni moj sadržaj je poštivanje svih vjera, nacija i rasa, zatim poštivanje roditelja. Također, kroz svoj sadržaj želim poslati poruku mladim da prihvate sebe onakve kakvi jesu", zaključio je Maktouf.

source.ba | Najpoznatiji bh. tiktoker bio žrtva svog opsjednutog fana:  "Mrze me zavidni ljudi koji nisu zadovoljni i ispunjeni svojim životom"
Sermed Maktouf

Utah kao model?

Država Utah je nedavno usvojila zakon po kojem će djeca morati imati dozvolu roditelja za korištenje društvenih mreža.

Prema novom zakonu, kompanije poput Mete, Snapa i TikToka morat će dobiti dozvolu roditelja prije nego njihova djeca dobiju mogućnost kreiranja profila na njihovim platformama. Zakoni također zahtijevaju vrijeme zabrane, roditeljski nadzor i funkcije provjere starosne dobi.

Novi zakoni bi mogli dramatično promijeniti način na koji društvene mreže upravljaju nalozima svojih najmlađih korisnika. Pored roditeljskog pristanka i provjere starosne dobi, zakoni zabranjuju kompanijama da "koriste dizajn ili funkcije koje uzrokuju ovisnost maloljetnika o društvenim mrežama".

(Ajdin B.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.