24.6.2023. 17:01
1
Wagnerovci na 300 km od Moskve, ruše barikade, panika u gradu, zatvaraju se tržni centri - Lisica: "U Rusiji trenutno vlada jedno nezadovoljstvo građana. Teško je reći da li je ovo građanski rat"
Plaćenička grupa Wagner pod kontrolom Moskve i udarna igla Rusije u ratu u Ukrajini, na 300 kilometara je od Moskve. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će kazniti učesnike ove pobune, a komandant grupe Jevgenij Prigožin s vojskom nezaustavljivo juriša na prijestolnicu Rusije.

Agencija NEXTA objavila je video kako plaćenici Wagnera ruše barikade na ulicama koje vode do Moskve, a ruska vojska priprema mitraljeska gnijezda na južnom ulazu u grad.


Prigožin je optuživao mjesecima Moskvu kako mu ne daju dovoljnu pomoć u Ukrajini te je povukao svoje ljude i odlučio da se obračuna sa vojnim vrhom Rusije. Zauzeo je jutros Rostov i krenuo na Moskvu.

 

Evakuacija javnih zgrada

BBC Rusija izvještava o evakuaciji javnih zgrada širom Moskve dok Wagnerovi pobunjenici napreduju.

Navodi da se muzeji u blizini Kremlja evakuišu u Moskvi. Bilo je izvještaja u posljednjih nekoliko sati o evakuaciji Tretjakovske galerije, Muzeja Puškina i Doma kulture GES-2, dodaje BBC. Tržni centar Mega Belaya Dacha i tržni centar Kvartal također su navodno evakuisani u Moskvi.

O dešavanjima u Rusiji smo razgovarali sa geopolitičkim analitičarom Admirom Lisicom.

"Izuzetno je teško na početku ovih dešavanja reći da li je ovo što se dešava u Rusiji građanski rat. Da li je to građanski rat ili je pobuna plaćenika, ono što imamo na sceni jeste jedan neposluh jedne paravojne formacije koja se ustvari odvojila od komande Moskve. Iako je Wagner djelovao u proteklom periodu, u nekim segmentima možda i drugačije od Moskve, ipak značajno je istaći, da otpočetka svih dešavanja u Ukrajini ali i prije jer ne smijemo zaboraviti djelovanje Wagnera i na nekim drugim kontinentima, da je to djelovanje bilo u nekom dosluhu sa zvaničnom Moskvom, dakle sa Vladimirom Putinom. Ono što se trenutno dešava u Rusiji jeste da je zapravo iskorištena haotična situacija i očigledno je da Rusija prolazi kroz jednu krizu i da u Rusiji trenutno vlada jedno nezadovoljstvo općenito i građana", kazao je Lisica na početku razgovora za naš portal.

Dalje navodi da je veoma teško reći da li je ovo put u neki građanski rat.

"Sigurno je da će nekoliko narednih dana biti izuzetno zanimljivo pratiti gdje ćemo dobiti odgovore svakako u kojem će to smjeru ići i vjerujem da će to, pošto je Rusija izuzetno bitan geopolitički faktor, sigurno uticati i na neke druge političke aktere. Tu su ruski odnosi sa Kinom, zatim sa Brazilom, ali i ostalim zemljama. Rusija ima korektne odnose i sa Iranom, a s druge strane imamo u ovom trenutku i neka druga pomjeranja u geopolitičkom smjeru. Iran, primjerice, radi odlične stvari trenutno u kontekstu diplomatije i postigli su različite dogovore i sa islamskim zemljama, ali i sa nekim drugim zemljama. Njihov predsjednik trenutno boravi na jednoj turneji po Južnoj Americi, tako da, sve se to dešava u jednom zanimljivom trenutku kada Kina, možemo reći, ubrzano raste i kada Sjedinjene Američke Države nastoje da možda razgovaraju sa Kinom, a ne smijemo zaboraviti da se trenutno vodi pregovori između Irana i SAD-a, tako da će svakako naredni period donijeti određene turbulencije i ja vjerujem da nas očekuje jedno neizvjesno ljeto, a da će svakako u naredna tri-četiri dana biti jasnije šta se to dešava u Rusiji", govori on.

Ističe da je ovakvo nešto nezamislivo da se desi u SAD-u, jer su ipak itekako ozbiljnije sa  sigurnosnog aspekta. 

"Ako se samo referiramo na situaciju kada je Donald Trump odlazio sa vlasti i kada su određene grupacije pokušale da nasilno naprave neki eksces i šta se desilo - to je odmah ugašeno. Sa druge strane, Rusija je jedno turbulentno područje, to je federacija sastavljena iz više dijelova i da mi faktički možemo očekivati u određenim dijelovima Rusije određene neposluhe prema Vladimiru Putinu. Naravno, Putin ima jednu čeličnu vladavinu, ali je itekako jasno da je ovim ratom u Ukrajini Rusija iscrpljena finansijski i vojno", zaključio je Lisica u razgovoru za Source portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.