11.9.2023. 16:12
0
Rasistički ispadi iz Srbije nakon poraza u finalu Mundobasketa - Na meti Schroder: "J***m ti doping. Arijevac dobio utakmicu"
Jučerašnjom utakmicom između Njemačke i Srbije završeno je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo koje se održavalo na Filipinima, Indoneziji i Japanu.

Titulu je na kraju osvojila Njemačka pobjedom nad Srbijom u fantastičnom finalnom meču.

Treće mjesto je pripalo Kanadi nakon pobjede u produžetku nad Sjedinjenim Američkim Državama.

Nagrade

Nakon odigranog finalnog meča, odabrana je idealna petorka Mundobasketa: 
Dennis Schroder (Njemačka)
Shai Gilgeous-Alexander (Kanada)
Anthony Edwards (SAD)
Bogdan Bogdanović (Srbija)
Luka Dončić Slovenija)


Za najboljeg trenera na SP je zasluženo izabran Luca Banchi, selektor Latvije koja je bila najveća senzacija na ovom turniru.


Schroder - od (zamalo) tragičara do superheroja Njemačke

Dennis Schroder izašao je sa utakmice četvrtfinala FIBA Svjetskog prvenstva protiv Latvije navodeći da mu je to bila najgora utakmica u životu.

Nekoliko dana kasnije u istom prostoru, Mall of Asia Areni u Manili, Schroder je predvodio Njemačku do prve titule prvaka svijeta

Poslije užasne utakmice protiv Latvije odigrao je dvije sjajne utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država, 24 poena, devet asistencija i tri trojke, a protiv Srbije u finalu 28 poena, 53% šuta, dvije trojke i "crossover" na Avramovića koji je zapečatio rezultat.



Koliko je Njemačka zaradila od osvajanja

Španska Marca piše da je njemački tim pored titule, osvojio i i značajnu svotu novca kao nagradu za najbolje od 32 takmičarske ekipe.

Iako FIBA nije ozvaničila nagradu koja će biti dodijeljena svakom timu za učešće na Svjetskom prvenstvu, ako za referencu uzmemo ono što je šampion osvojio prije četiri godine, očekivali bismo barem isto za Nijemce.

Prije četiri godine, šampion je odnio nagradu od 2,5 miliona dolara, što je minimum koji se očekuje da njemački tim zaradi poslije pobjede nad Srbijom, piše Marca.

Na posljednjem Svjetskom prvenstvu, koje je održano u Kini 2019. godine, drugoplasirani je kući odnio novčanu nagradu od 1,5 miliona dolara, dok su trećeplasirani i četvrtoplasirani dobili 1,2 miliona dolara.


Najveći gubitnici turnira - SAD

Dobro je poznato da FIBA Svjetsko prvenstvo nikada u potpunosti ne motiviše košarkašku reprezentaciju SAD. Nakon zlatnih medalja 2010. i 2014. godine, dokaz su toga ekipe koje su vodili na nedavnim turnirima.

U izdanju 2019. godine završili su na sedmom mjestu, a u netom završenom morali su se zadovoljiti četvrtim mjestom.

Nijedna od ta dva tima nije imala zvijezde, s nekoliko All-Star igrača ili članova najboljih NBA timova sezone.

Čak ni treneri kalibra Gregga Popovicha i Stevea Kerra nisu mogli dovesti tim do postolja.

Ali, Olimpijske igre su nešto drugo. 

Od Barselone 1992. godine, Amerikanci nisu uspjeli osvojiti zlato samo u Atini 2004. godine.

Za Olimpijske igre 2024. godine za očekivati je da će još jednom okupiti sjajan tim koji će pokušati osvojiti još jedno zlato.

Posljednjih godina je primjetno smanjivanje "jaza" između Amerikanaca i ostatka svijeta, te neki od najboljih igrača u NBA su sada stranci, na primjer Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo, Luka Dončić ili Shai Gilgeous-Alexander.

"Još uvijek postoji poštovanje, ali ne postoji ista vrsta straha kao prije 27 godina kada su igrali s nama", rekao je Grant Hill, izvršni direktor USA Basketballa i član tima koji je osvojio zlato na OI u Atlanti 1996. godine.

Izvršni direktor je rekao da će mnogi igrači američkog tima koji su igrali na FIBA Svjetskom prvenstvu u Indoneziji, Japanu i Filipinima biti na Igrama u Parizu.

"Oni su mladi, dobri su i gladni su", rekao je Hill.

"Kada su LeBron James, Chris Paul, Carmelo Anthony ili Dwyane Wade otišli na Svjetsko prvenstvo 2006. godine, oni nisu bili igrači kakvi su postali kasnije. Mi gradimo nešto", riječi su Hilla.

Ipak, za očekivati je da u Parizu zaigraju najveće zvijezde NBA lige kao što su Jayson Tatum, Kevin Durant i Anthony Davis.

Reakcije na poraz u finalu iz komšiluka

Srbija je napravila veliki uspjeh. Srbija je osvojila srebro i druga je reprezentacija na svijetu što nije mala stvar. 

Posebno ako se uzme u obzir da su na turnir krenuli bez velikih zvijezda kao što su Nikola Jokić, Vasilije Micić, Vladimir Lučić..

Ipak, Srbiju je zlata koštala loša treća četvrtina. Mediji iz komšiluka se ipak ne bi složili sa tom konstatacijom jer su oni krivca pronašli naravno u sudijama.

"SRBIJA BRUTALNO OPLJAČKANA U FINALU MUNDOBASKETA! Heroji, ponosni smo na vas! Sramne sudije odlučile ko će biti prvak sveta!", naslov je u Kuriru.

"Vi ste naši heroji! Hrabra Srbija pala u paklu Manile, Nemci i sudije su bili prejaki, ali ovi Orlovi zaslužuju naklon do poda!", naslov je Blica.

"Srbija bez zlata na Mundobasketu: Nemačka uz pomoć sudija savladala Orlove u velikom finalu!", naslov je Telegrafa.

A sve je lijepo začinjeno na društvenim mrežama rasističkim ispadima korisnika.

"Pola njemačke reprezentacije bi završilo u sapunu '41 al' ajd' sad", napisala je jedna korisnica.


Tu su i objave pjevača Vlade Georgieva.

"Nema šta, arijevac Schruder je dobio utakmicu. Našim momcima: VELIKI STE, VELIKI!!!!", napisao je Georgiev u jednoj objavi.

U drugoj objavi je iskoristio "najdraži" izgovor za poraz - doping protivnika.

"J**em ti sudije, j**em ti 100% doping", napisao je Georgiev.


(Ajdin B.)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.