14.9.2023. 14:40
7
"Politika 'Trojke' je veoma pametna i ona je uvod u Dodikov poraz. Da je 'Trojka' nastavila politiku SDA, Dodik ne bi bio 'demaskiran'"
Otkazivanje posjete visokog predstavnika Christiana Schmidta Banjaluci, najava napuštanja državnih institucija zastupnika iz RS-a, te nove najave secesije..samo su od nekih dešavanja koja su u protekla dva dana "zategle" ionako zategnutu političku situaciju u našoj zemlji.

Politički analitičar Enver Kazaz u razgovoru za Source.ba navodi da je ovo najava još jedne velike krize u našoj zemlji. 

"Pri čemu Bosna i Hercegovina konstantno živi stanje krize kojom manipulira Milorad Dodik i to veoma uspješno u svrhu ostvarenja svojih ciljeva a oni su potpuna kontrola autokratska, dakle, vlast nad RS i kontrola njenih ekonomskih i svih drugih tokova. Danas po prvi put, Dodik nije gospodar krize, on ju je otvorio ali njome ne može upravljati i danas po prvi put kriza nije na relaciji 'političko Sarajevo', da tako kažem, i 'politička Banjaluka' nego na relaciji Banjaluka - kompletan Zapad. Dodik se suviše zaigrao i on izaziva i NATO pakt i Sjedinjene Američke Države i ono što je očigledno jeste da će on na koncu biti 'skršen' na tom putu", govori na početku razgovora Kazaz.

U javnosti se u posljednje vrijeme često kritikuju stranke "Trojke", koje su koalicioni partneri Dodikovog SNSD-a na državnom nivou, kako nemaju odgovor na radnje predsjednika RS-a.

Kazaz o tome kaže da je "Trojka" ponudila kompromis umjesto politike sukoba.

"Nedavno sam najavio da je promjena politike 'Trojke' uvod u Dodikov poraz jer je 'Trojka' ponudila kompromis umjesto sukoba budući da nema aktera na domaćoj sceni koji bi se sukobljavao sa njim, Dodik je odabrao međunarodnu scenu i gospodina Schmidta. Moram reći da sam presretan jer to znači da ćemo se osloboditi političkog avanturiste koji je držao Bosnu i Hercegovinu u talačkoj krizi svoje samovolje, kriminala, nepotizma itd. To je najbolji odgovor na sve radnje Milorada Dodika. Niko ne može zaustaviti Milorada Dodika od domaćih političkih aktera osim oružjem, sudom i tužilaštvom, a sud, tužilaštvo i oružje upotrebljava vlast u situacijama koje su krajnje. Ovo je vrijeme kada je prvi put protiv Dodika podnesena bilo kakva krivična prijava. Ovo je prvi put da je Dodik potpuno izoliran na međunarodnoj sceni, ovo je prvi put da je on finansijski i ekonomski kažnjen, a prvi put je da je razotkriven kao Putinov igrač. Tu je uloga 'Trojke' ogromna. Da je 'Trojka' nastavila politiku SDA i politiku sukoba, neke od ovih stvari ne bi bile moguće, a neke ne bi bile vidljive, dok bi neke bile neuspješne. Prema tome, politika 'Trojke' je veoma pametna i ta pametna politika je omogućila 'demaskiranje' Dodika na javnoj sceni. Federacija BiH dobija novce za izgradnju Koridora VC, elektrana za sunčevu svjetlost, dok Republika Srpska ne dobija novce. Toliko o uspješnosti 'Trojke' u ovoj politici", zaključio je on u razgovoru za naš portal.

(Ajdin B.)

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.