14.12.2023. 11:58
32
"Ne volim sebe isticati, ali dok sam ja bio ministar saobraćaja KS pokrenuta je nabavka novih tramvaja i rekonstrukcija tramvajske pruge"
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, objavio je sinoć da je u glavni grad Bosne i Hercegovine stigao prvi novi tramvaj nakon 40 godina čekanja.

Proizvođač je Stadler, a stići će još 14 tramvaja.

Tramvaji su koštali skoro 70 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Imaju tri vagona s kapacitetom od 180 putnika od čega je 79 sjedećih mjesta. Maksimalna brzina im je 70 kilometara na sat, klimatizovani su, imaju uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bio sigurniji te su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom.

O novim tramvajima, ali i o stanju javnog gradskog prevoza u Sarajevu, za Source.ba je govorio bivši ministar saobraćaja KS, te aktuelni zastupnik SDA u Skupštini KS Adi Kalem.

Podsjećamo, Kalem je na poziciji ministra bio od 3. marta 2020. do 5. januara 2021. godine.

"Krenuo je taj neki investicioni ciklus u javnom gradskom saobraćaju u Kantonu Sarajevo. Krenuo je veliki zalet u određenim investicijama, pa i sami primjeri rekonstrukcije tramvajske pruge, zatim početak izgradnje pruge za Hrasnicu, nabavka trolejbusa i niskopodnih tramvaja pokazuju da se razmišlja o unaprijeđenju usluge, a svakako sa akcentom na unaprijeđenje javnog prevoza za građane Kantona Sarajevo, jer ipak, javni prevoz u kakvom je stanju, sada je uistinu loš, te mora postati atraktivan za građane da ga više koriste", kazao je Kalem na početku.

Kako kaže, sa većim korištenjem javnog saobraćaja bi se riješio problem i gužvi u saobraćaju. 

"Jedan od takvih primjera, a što je izuzetno pohvalno, jeste sporazum Vlade Kantona Sarajevo sa Željeznicama FBiH o liniji za Hadžiće, odnosno do Pazarića, pa i njegovo produženje na moju inicijativu, ali i na inicijativu lokalne zajednice građana koji obituju ovdje. Dok sam ja bio ministar saobraćaja, pokrenut je najveći investicioni ciklus u KS i moram napomenuti i to je fer, ovo su, da kažem, projekti svih vlada u kontinuitetu od 2018. godine dok je premijer bio Adem Zolj, a ministar saobraćaja Mujo Fišo, tada su se pokrenuli određeni pregovori sa EBRD-om, što smo mi kasnije nastavili. Ja sam imao sreću da potpišem i objavim taj tender i za rekonstrukciju tramvajske pruge, ali i za ove niskopodne tramvaje, pa čak i finaliziram tender za trolejbuse. Ne volim sebe isticati, ali Vlada u kojoj sam ja bio je sve pokrenula (op.a. koalicija SDA-DF-SBB), a što se tiče resora saobraćaja, ja sam lično potpisao sve javne nabavke koje su puštene. Bio sam ministar devet mjeseci i, nažalost, to nije trajalo iako su bili teški uslovi za rad zbog pandemije koronavirusa kada se razmišljalo kako sačuvati živu glavu i spasiti građane, opet smo uspjeli i razmišljali smo u tom smjeru, kako poboljšati život građana", rekao je Kalem.

Pitali smo ga da li će se provozati u novom tramvaju na novoj tramvajskoj prugi.

"Iskreno bih volio da možete vidjeti osmijeh na mom licu, jer sam izuzetno ponosan što je došao prvi niskopodni tramvaj, jer kad smo razmišljali o tome, gledali smo da nabavljamo vozila prilagođena osobama sa invaliditetom. Nadam se da će brzo i ostali pristići i ako Bog da, biti pušteni u saobraćaj kako bi građani imali što bolji javni gradski saobraćaj. Želio bih čestitati ministru Šteti što je ostao na istom putu i završio ono što sam ja u 2020. godini pripremio i pustio", naveo je u razgovoru za Source.ba portal Adi Kalem.

Novinar: Ajdin Balićevac

32
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.