8.2.2024. 13:52
1
Da li su mladi iz Sarajeva mogli dobiti i veće iznose od Vlade KS za subvencije stanova: Navodno preko stotinu aplikanata nije dostavilo papirologiju. Iz Vlade i resornih ministarstava muk
Još 23. oktobra prošle godine, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Iz resornog ministarstva je tada obećana cifra u iznosu do 12.000 KM. 

Međutim, problem je nastao jer je zbog velikog broja prijava odlučeno da se prethodno planirani iznos od 5,5 miliona KM linearno rasporedi na sve one koji zadovolje uslove javnog poziva. Kriterij je zadovoljilo čak 1.142 aplikanta.

Tako su mladi od obećanih 10 do 12 hiljada KM, dobili tek 4.816 KM.

Međutim, taj iznos je vjerovatno mogao biti i veći, jer prema saznanjima Source.ba portala, preko stotinu aplikanata koji su ispunili kriterije za subvenciju u rješavanju stambenog pitanja nije dostavilo papirologiju.

Konkretno, nisu dostavili notarske isprave do krajnjeg roka, a koji je bio do 24. januara.

Tragom naših saznanja, uputili smo upit koji smo adresirali na Press službu Vlade Kantona Sarajevo, ali i Ministarstvo finansija, te Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Naša pitanja su glasila:

1. Da li je tačna informacija da na stotine aplikanata koji su ispunili kriterije nisu dostavili notarske isprave do predviđenog roka, tj. 24. januara? Koliko tačno brojka iznosi takvih?

2. Pod pretpostavkom da je informacija tačna, šta će biti s tim novcem?

3. Da li će novac biti preusmjeren aplikantima koji su dostavili notarske isprave na vrijeme, te na taj način uvećati iznos same subvencije?


Upit smo poslali 1. februara, dakle prije sedam dana, ali do momenta objave ovog članka, nismo dobili nikakav odgovor. 

(Ajdin B.)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.