10.1.2024. 18:12
4
Srbijanski analitičar otkrio zbog čega Vučić nije došao na obilježavanje 9. januara: Nadlijetanje američkih bombardera je direktno podsjećanje, ne samo za RS već i Beograd...
Jučer je obilježen još jedan neustavni 9. januar, tzv. dan manjeg bh. entiteta RS.

Obilježavanje je počelo još prije dana, a centralna manifestacija, sa svečanim defileom pripadnika MUP-a RS, održano je jučer u Banjaluci. 

Ono što je i ove godine "zapalo" za oko mnogima je činjenica da nije prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Umjesto toga, poslao je svog sina Danila.

O neprisustvovanju Vučića na centralnoj manifestaciji tzv. dana RS-a smo razgovarali sa beogradskim političkim analitičarom Dušanom Janjićem. 

"Prošle godine, kao i ove godine, očigledno je da, Aleksandru Vučiću nije do kraja komforno da budu uvučeni u cijelu tu igru, jer to je ipak šira igra. 9. januar je, naravno kao datum sam po sebi povod, kao i godišnjica Jasenovca, 'Oluje'...to su datumi, da kažem, koji su kontroverzni zbog naše nedavne prošlosti tokom 90-tih ili 40-tih godina. Kada su na vlasti etno-nacionalisti, oni su uvijek povod za neke druge igre. Dakle, što se tiče 9. januara kao takvog, tu nema više šta da se kaže, osim o tome da, što znamo svi, je Bosna i Hercegovina zamrznuto društvo, da institucije ne funkcionišu i da su interesno podijeljene po etničkim linijama", kazao je na početku Janjić.

Dodao je da se država ne može voditi efikasno ako se vodi samo po etničkoj liniji, te da to važi i za manji bh. entitet. 

"Na etnosu se ne gradi država. Dakle, mi ovdje imamo jednostavno, jednu od tih posljedica opšteg stanja u Bosni i Hercegovini. Također, imamo ponavljanje igre međunarodne zajednice. To njima ni po čemu nije prioritet i ni po čemu se ne prepoznaju po takvim prilikama kao što je 9. januar. Uostalom, tu priliku koju je Quint grupa imala, ali je svjesno propustila onog časa kada je odustala, prije svega, Amerikanci, odnosno kada je Matthew Palmer izašao iz tima koji je odgovarao Ustavu i suštinskim promjenama u Bosni i Hercegovini, a međunarodna zajednica je svoj ugled zapečatila u toku izborne noći 2022. godine. Činjenica je da rezultat tih izbora nije ono što se najavljivalo kao promjena, nego je zapravo dodatni led na odnose i unutar RS-a i BiH", rekao je Janjić.

Podcrtava da je to taj unutrašnji aspekt koji on vidi. 

"Kada je riječ o spoljnom aspektu...vidim da su sada svi odjedanput otkrili, pa i mediji u Sarajevu, da je tamo bilo previše uniformisanih ljudi. Sve vrijeme je ta parada u suštini jedna kopija parade pobjede u Moskvi, ili možda i iz Titovog perioda..to je kopija do bola. Meni je žao tih ljudi koji moraju da nose te uniforme koje nemaju ništa zajedničko ni sa Srbijom, ni sa srpstvom, a ni sa RS-om. Dakle, odjedanput je otkriće militarizacija i to je znak da se ipak shvatilo da sigurnosna kriza visi o koncu. Ko će sada da prekine taj konac, to ja sada ne mogu da 'vračam', ali mi je potpuno jasno iz izjava Davida Camerona (op.a. šef britanske diplomatije), povodom Kosova, da je došlo do promjena. U jednom takvom kontekstu, sigurno da Vučić zna sve te elemente i sigurno da zna da ga vide da ga Cameron obilježava kao problem, a ne više kao rješenje problema", govori Janjić.

Ističe da je to jedna potpuno promijenjena uloga. 

"Na kraju nisam ni očekivao da će Vučić doći. Nije došao ni mađarski premijer Viktor Orban, što je još i važnije. Nije došao ni hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je kumovao cijeloj toj situaciju, pa ako hoćete i premijer Andrej Plenković preko HDZ-a. Dakle, u suštini, 9. januar je bio, i sada tu imamo te gorke posljedice da, zapravo, jedan dio građana RS-a apsolutno ne zna šta tu slavi, a da jedan dio građana Bosne i Hercegovine vjeruje da se tu slavi vjerski praznik ili veliča ratni zločin i sa treće strane je da cijela jedna ta ekipa, u ime Rusije, proglašava to slobodom. Ono što je ove godine bio izuzetak je ta vježba avijacije Sjedinjenih Američkih Država, koja je bila vrlo simbolična jer su bila samo dva aviona, ali je nadlijetanje direktno podsjećanje, ne samo Republike Srpske, nego i Beograda, da ako se s tim putem ide, može doći do situacije novih vojnih intervencija protiv vas. Meni je to apsolutno jasno, i ne vidim razlog zašto to ne bi bilo jasno ni Vučiču i medijima. Sigurno da ta reakcija u medijima, koja je bila najavljena diplomatskim kanalima, je bila jedan taj faktor koji je privremeno kupio vrijeme, ali nije riješio problem. Znači, nije problem u 9. januaru kao datumu, problem je u interpretacijama. Nije problem ni u Mlitedu Dodiku kao takvom, ovdje je očigledno problem da Quint grupa ne uspijeva da usaglasi svoj odnos prema Moskvi, jer se Moskva ponovno razmahala", zaključuje u razgovoru za naš portal Dušan Janjić.

(Ajdin B.)

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.