9.1.2024. 18:33
4
U Srbiji se "sprdaju" sa detaljom sa proslave neustavnog tzv. dana RS-a: "Recite mi da je ovo samo odlično urađena montaža"
Danas se u manjem bh. entitetu obilježava tzv. dan RS, 9. januar.

Obilježavanje neustavnog dana RS je započeto jučer širom manjeg bh. entiteta, dok je centralna manifestacija, sa svečanim defileom pripadnika MUP-a RS, započela u 17 sati. Nakon svečanog defilea, bit će održan i koncert. 

Tokom dana je već održana ceremonija dodjele odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom neustavnog dana RS, na kojoj su, među ostalim, odlikovani premijer Mađarske Viktor Orban i Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža.

Svečanom defileu su prisustvovali članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar finansija BiH Srđan Amidžić, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i drugi zvaničnici ovog entiteta, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, dok je od ambasadora u BiH, prisutan ambasador Rusije Igor Kalabuhov. Tu je i sin predsjednika Srbije, Danilo Vučić, te sin presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko.

Predsjednica Udruženja Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić, komentarišući današnju proslavu, razgovor za počinje riječima "čega se pametan stidi, budala se ponosi".

"Koliko god oni nas vrijeđaju, toliko je šteta za njihov narod i njihovu djecu koju odgajaju na lažima i mržnji, a nama je potrebno u Bosni i Hercegovini da naša djeca nastave naš put i da gradimo državu", govori nam Subašić.

Ističe da se u RS-u se ponose nečim što je stečeno protjerivanjem, ubijanjem i genocidom.

"Oni kažu da neće da žive s nama a hoće naše kuće, avlije, mezarje, hoće sve ono što je pripadalo nama. Mislim da nikako nije dobro graditi sreću na tuđoj nesreći, niti je ko mogao ostati sretan ako je nekome nanio zlo. Mislim da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ako i ovaj put ne uradi ništa, i ako ne kazni barem one koji rade u državnim institucijama, onda ta institucija ne treba ni postojati. Postoje presude i čitav vrh RS-a je osuđen u Haagu, ali se oni time ponose, pa veličaju i Karadžića i Mladića i Miloševića...mislim da Evropa i svijet nisu ništa naučili", zaključuje Subašić u razgovoru za Source.

Društvene mreže o proslavi tzv. dana RS-a

Veliki je broj objava na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) povodom 9. januara.

"Teško je ovo breme, preteško. A najteže za stanje vlastitog uma je ponositi se ratnim zločin(c)ima i monstrumima. Nije baš normalno a pogotovo nije lako voditi takav život", napisao je novinar Almedin Šišić.

"Danas ‘rođendan’ RS-a slave oni koji ne znaju da je na dan kada je ‘proglašena’ RS 9.1.1992. još egzistirala i Socijalistička republika BiH i SFRJ! Dakle, SDS-Srbi na Palama 9.1.1992. su bili klasični pobunjenici i agresori na ustavno-pravni poredak SRBiH i SFRJ!", napisao je Kemal Beganović iz DF-a.


"I tako Dodik proslavi neustavni Dan RS, a Šmita nigdje", napisala je politička analitičarka Elma Karišik aludirajući na prošlogodišnju najavu visokog predstavnika da neće biti proslave 9. januara kao što je bilo do sada.


Također, ovih dana se dijele fotografije tablica sa oznakama manjeg bh. entiteta i brojevima sa datumom navodnog nastanka. Što bi Bajaga rekao - Svet je lep kada sanjamo. 



Ono što je zanimljivo je da srbijanskim X profilima kruži snimak sa prošlogodišnje proslave 9. januara u Istočnom Sarajevu. Srbijanci se bukvalno "sprdaju" jer su kao himnu pjevali pjesmu iz filma "Montevideo" pod nazivom "Pukni zoro".


"Na rođendanu, kao himnu, vojska i političari pevaju Manjifikovu pesmu iz Bjelogrlićevog filma?", stoji u objavi.

Novinar Nove S Željko Veljković je komentarisao sa riječima: "Za sljedeću godinu spremaju pjesmu iz filma Toma".

Drugi korisnik je retvitovao: "Recite mi da je ovo samo odlično urađena montaža".




(Ajdin B.)

9. januar
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.