25.4.2016. 14:48
9
"Sramota za derbi, sudija Jakupović neka nosi cement ili kopa kanale"
Igrački, jedan od lošijih derbija. Prekidi, amatersko suđenje. Ovako se opisuje 107. sarajevski derbi, u kojem je Željezničar na stadionu "Asim Ferhatović Hase" savladao Sarajevo rezultatom 1:0.

Željezničar je ovom pobjedom zauzeo treće mjesto na tabeli i upisao prvu pobjedu na Koševu nakon 12 godina.

"Nismo mogli previše uživati u ljepoti derbija, vjerovatno zbog velikog značaja utakmice. S druge strane, rekao bih da je ekipa Željezničara, predvođena Edisom Mulalićem, od početka znala šta hoće, od početka je napravila jednu koncepciju agresivne igre, i nisu puno dopuštali fudbalerima Sarajeva da se razmašu. Mislim da je pobjeda Želje zaslužena, do kraja su imali jedan kocept kojeg su se držali. Sarajevo me iznenadilo jednom nedosljednošću u igri, gdje su pokušavali nekim individualnim akcijama, nekim dubinskim loptama da pronađu igrače, a po meni je to greška. Nisu mnogo napravili u igri. Ova utakmica je bila opterećena izlaskom u Evropu, i za jednu i za drugu ekipu, tako da je donekle i razumljiva  gruba igra i sa puno prekida, jer su se i jedni i drugi plašili poraza"
, kaže Hadis Zubanović, bivši igrač Željezničara.

Da je derbi bio jedan od neinteresantnijih kaže i bivši igrač Sarajeva, koji navodi da je ipak Bordo tim pružio bolju igru, ali je Željo imao više sreće.



"Generalno, ne pamtim da sam lošiju utakmicu gledao. Oni su uspjeli i dobili utakmicu, a mi smo daleko, teško će se izboriti Evropa u ovom stanju za Sarajevo. Do dvadesete minute sudija je trebao da podijeli minimalno dva do tri žuta kartona za njih. Željo je pravio opstrukciju igre, on je to dozvoljavao i jasno je ko dan. Ja Mulaliću čestitam, oni su uradili sve da pobijede. Bez obzira što meni nije drago što je Željo pobijedio, njima ne treba umanjiti pobjedu. Realno gledajući, mi smo bolji bili ali nije bilo sreće, dosta se utakmica igralo u kojima smo bili bolji a na kraju izgubimo", kaže Alen Avdić, bivši igrač Sarajeva.

Sve do 45 minute nije se mogao vidjeti nijedan ozbiljan napad,  a onda nakon centaršuta Jovana Blagojevića gol Sarajeva pogađa  Miroslav Stevanović za 0:1 i donosi slavlje Plavima. 

"Mulalić je dobio dosta novih igrača i trebalo je to sve ukomponovati, tako da mu ne bih ništa zamjerio. Kup jeste malo uzdrmao ekipu, ali svakako kapa dole za Mulalića za sve što je uradio za klub. Mislim da je ova utakmica u petak sa Zrinjskim ispit za Željezničar. Ako to asploviraju, mislim da zaslužujemo da igramo u Evropi i optimista sam po tom pitanju. Smatram da Željo može da preskoči ovu prepreku", navodi Zubanović.

Poslije ovog susreta šef stručnog štaba Sarajeva Almir Hurtić se žalio kako je "sudija dozvolio mnogo grubosti", a danas je Komitet za sudije i suđenje NS/FS BiH potvrdio njegove navode.

Sudija Edin Jakupović je odlukom ovog tijela suspendovan do kraja sezone jer ga je posmatrač suđenja ocijenio negativnom ocjenom.



"Sudija je kriv za ovakav derbi. Ako je ovo namjerno uradio, treba ga suspendovati na pravi način, ako nije namjerno neka onda nosi cement ili kopa kanale. On je direktno uticao na ovakav ishod utakmice. Ovo je sramota za derbi, ne znam ko je postavio ovog momka da sudi. On ne zna pravila ovog derbija. Mislim, da ne treba dati nijednom sudiji koji je van kantona,  da sudi tu utakmicu, jer oni ne znaju značaj derbija. Sramota je šta je uradio ovaj Jakupović"
, navodi Avdić. 

Da nije bilo dobro suđenje smatra i bivši igrač Željezničara Hadis Zubanović, ali navodi da nije primijetio sudijinu naklonost nekoj od ekipa.



"Smatram da se sudija pogubio od samog početka, ne sa željom da pomogne bilo kojoj ekipi. Mislim da je njegova najveća greška bila davanje žutog kartona Siniši Stevanoviću i Rustemoviću kod aut linije, kod izvođenja auta za Sarajevo, gdje se desila čarka među igračima, a koju je on riješio davanjem kartona. On je tu sam zakomlikovao situaciju u daljem nastavku utakmice. Nisam vidio tendenciju sudije da pomogne nekoj ekipi, za derbi se treba pripremiti, sudije trebaju da puste igru da teče, ali on se pogubio", kaže Zubanović.

Dok su Manijaci zadovoljni ishodom meča, navijači Sarajeva su bili vidno razočarani, i pokazali su to igračima.



Naime, igrači Sarajeva su došli pred sjevernu tribinu Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase", očekujući uvrede zbog poraza, međutim navijači su odlučili da im ovaj put okrenu leđa.

"Ne znam šta su tačno navijači htjeli poručiti okretanjem leđa igračima. Ja sam igrao za ovaj klub i bilo je gorih situacija gdje su nas navijači podržavali. Mislim, da ko god je došao na čelo kluba da voli taj klub. Smatram da ne bi bilo fer da ja komentarišem upravu kluba. Mislim i da taj Dino Selimović voli Sarajevo, a svako neka odgovara da li je uradio nešto loše ili dobro
", poručuje Avdić. 

Igrači Plavih su zajedno sa Mulalićem i svojim navijačima proslavili veliki trijumf koji je Želju približio izlasku u kvalifikacije za Evropsku ligu naredne sezone. 



Željezničar u narednom kolu, u petak, dočekuje lidera tabele Zrinjski na Grbavici.



(Alen Avdić)

 
9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.