22.12.2016. 11:26
5
Srbija nabavlja oružje, a kakvo je stanje u BiH? Uveo bih vojni rok odmah
Iako se od ratnih dešavanja na ovim prostorima još nijedna država u regiji nije sasvim oporavila i težimo prvenstveno boljem ekonomskom standardu, jedni ipak za važno uzimaju svoje vojno osnaživanje.

Posljednje informacije vezane za vojsku i vojna djelovanja, govore kako se Srbija sprema da svoju odbranu učini jačom nego ikad. Barem tako to navodi Aleksandar Vučić. Premijer ove zemlje s ponosom najavljuje da im Rusija poklanja šest korištenih aviona MiG-29. Dobit će i 30 tenkova T72 S, 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cijevi 14,5mm (manje topove)". Naglašeno ja kako će Srbija postati respektabilni faktor kada je u pitanju odbrana. 

"Svo to naoružanje koje ima Srbija, pogotovo kada su u pitanju avioni, ono je u dobroj mjeri zastarjelo. I ovo koje sada nabavljaju, kojim se kao osnažuje odbrana ove zemlje,  je staro preko trideset godina.  Nije to nikakva senzacionalna vojna modernizacija. To što stalno se potencira vojno osnaživanje Srbije, nije nešto čemu treba pridavati veliki značaj. Sorazum o subregionalnoj kontroli naoružanja u  pet katerogija konvencionalnog oružja idalje je na snazi,  i ja se vjerujem da će se Srbija pridražavati tok sporazuma", kaže Selmo Cikotić, bivši državni ministar odbrane i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

I dok Srbija u saradnji s Rusima stvara svoju vojnu snagu i redovno izvode vojne vježbe, Predsjedništvo BiH kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, pravi izmjene. Smanjuje se broj pripadnika OS BiH sa 10.000 na 9.200, vojnih lokacija sa 63 na 57, kao i broj vojnih skladišta sa omjera 4:1 na omjer 4:2. Sve je to primjereno strukturi OS BiH kažu, i time su ispunjeni interesi BiH, ali i RS, te je to put ka NATO-u. 

Na pitanje kako stojimo danas u odnosu na devedeste, kada je u pitanju vojna oprema i snaga, bivši državni ministar odbrane navodi kako je to neuporedivo stanje.

"Ako poredimo danas i devedeste godine, kada je došlo do ratnog sukoba,  onda je BiH sigurno sada u mnogo povoljnijoj poziciji kada je u pitanju naoružanje i vojska. Tada nismo imali ništa, a sada imamo oružje, koje doduše nije namodernije i najpotpunije, ali planira se modernizacija. Tako da se ne može ni porediti ona i sadašnja situacija" , kaže Selmo Cikotić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

Istraživanje sprovedeno u Srbiji pokazuju da se čak tri četvrtine ispitanika složilo da vojni rok bude obavezan. 

"Rješenje o uvođenju vojnog roka u našoj zemlji, čak i na dobrovljnoj osnovi, moralo bi biti dogovor politika unutar BiH, a  trenutno ne vidim kao realno.  Što se mene tiče vojni rok je jedna vrlo korisna forma  sazrijevanja ljudi, privikavanje na razne, teže uslove života, jedna važna škola patriotizma. Kada bih se ja pitao,  odmah bih uveo vojni rok", kaže Cikotić za Source. 

Da Srbija radi na svojoj vojnoj stabilnosti, poručio je i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, odgovorivši na izjave Sefera Halilovića. Rekao je kako je Srbija spremna za rat kako bi branila Republiku Srpsku.  S obzirom da predsjednik RS-a stalno potencira temu o otcjepljenju, Sefer Halilović je izjavio kako je spreman ratovati u slučaju da se Republika Srpska pokuša odcijepiti.
Analitičari iz susjedne nam Hrvatske navode kako ipak ni Srbija ni BiH nisu sposobne za veći sukob. Kako su trenutno oružane snage BiH u lošijem položaju od Vojske Srbije. 

"To što jedni komentarišu ko ima bolje naoružanje i ko je spremniji, to je nešto što se događa u primitivne svrhe. Te su koncepcije imale više izgleda u devedestim nego danas. Ne treba potpuno ignorisati, ali ne treba ni davati mnogo značaja takvim navodima. Za nas je važno da insistiramo na međunarodnim balansima koji su dogovoreni, da nastavimo sa opremanjem oružanih snaga, i sa mudrom politikom koja će voditi saradnji"
, navodi Cikotić. 

Kako stoji u nekim izvještajima, vazduhoplovstvo BiH je opremljeno transportnim helikopterima Mi-8 i UH-1, te višenamjenskim helikopterima Gazela. Oklopne snage raspolažu tenkovima tipa AMX-30, M-84 i M60. U službi je i 45 tenkova M60A3 TTS. Tu su i borbena vozila (M-80 i M-60, M113). 

(Alen Avdić)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.