12.3.2017. 18:07
8
"Ima osobine koje odgovaraju tipu kakav sam ja. Cijena odraslog rotvajlera je od 2.500 do 8.000 eura"
Hiljade gladnih i ugnjetavanih pasa je na našim ulicama, a veliki broj njih je tu zbog nemarnog odnosa vlasnika prema svojim ljubimcima. Upravo zbog toga možemo često vidjeti i pasmine koje nisu nimalo jefitne, kako lutaju trotoarima. Ovih dana baš u svojoj mahali gledam ostavljenog odraslog rotvajlera, koji izgubljeno traži da mu se neko obrati. Pas koji na prvu traži poštovanje. Izgleda snažno i impresivno.

"Rotvajler je tip psa koji je jako vjeran, odan, poslušan i snažan. Sve njegove osobine odgovaraju i tipu kakav sam ja, zato sam se odlučio uzgajati ovu vrstu. Prije 15 godina sam krenuo profesionalno se baviti uzgojem. Trenutno imam osam do devet priplodnih ženki i šest do sedam mužjaka, tako da uglavnom imam uvijek leglo između 20 i 35 godišnje rotvajlera. Ne pravim veliki uzgoj, nego onako selektivno dobijam ono što želim i ono što je trenuto u trendu u svijetu", priča nam Alija Ćosić, uzgajivač iz Jajca. 

Pitanje je, kako neko može psa ovih osobina da odbaci. No, kaže se  da su rotvajleri izuzetno inteligentni psi koji brzo uče i vole slušati, ali samo vlasnika koji zna šta želi od svog psa. Ne preporučuju se neiskusnim vlasnicima. Istog je mišljenja i Alija. 



"Rotvajler je na četvrtom mjestu po agresivnosti. Retriver, koji slovi za mirnog, ima više ugriza. Sav problem oko tzv. agresivnosti dolazi uvijek od vlasniku. Pas želi da kopira svog vlasnika.  On je sretan ako ispuni želje vlasnika. Ako čovjek nema autoritet, kredibilitet, nema sve ono što bi jedan ponosan čovjek trebao da ima, on kupi takvog rogusnog psa koji nema straha, a rotvejler nema straha. Tako, da bi on izgledao opasnije, on vodi pored sebe rotvajlera, da bi prepao svijet s tim psom, a psu nije ni na kraj pameti to. Ja svoje mogu komotno u obdanište da uvedem, i mlade i starije. Od svakog se može napraviti ogresivan pas, sve je do vlasnika", priča Ćosić. 

Tako, dok jedni zbog određenog zasićenja ili propusta u odgoju, odluče svog ljubimca ostaviti na milost i nemilost ulice, Alije iz Jajca već godinama jako uspješno kombinuje ljubav i biznis. 



"Ne može se samo od ljubavi živjeti. Ne bavim se ničim drugim osim uzgojem rotvajlera. Kada je u pitanju profit, oni mogu sami sebe izdržavati. Imam visokokvalitetnu krv koja je uvezena iz svih zemalja svijeta. Tako da osim što sam sebi napravio ugođaj, jer ovo najviše volim, imam i korist od toga. Kada završim sa izlaganjem i napravim dobre rezultate, onda su svi kupci svijeta zaiteresovani da im prodam svog psa", navodi Alija. 

Da se itekako može dobro profitirati i od ljubavi, ako smo maksimalno posvećeni nečemu i ako smo uložili svo svoje vrijeme i znanje da od toga napravimo  uspjeh, pokazuju i cijene Alijinih pasa. 

"Cijena zrelog odraslog psa sa dobrim rezultatima je od nekih 2.500 eura do 8.000 eura.  A štenci se prodaju na dva tržišta, naše i strano. Na našem se kreće cijena od 400 do 600 eura, a na stranom je 800 do 1.500 eura, ovisno da li je to Evropa, Azija ili Amerika.  Najviše su bili traženi na švedskom tržištu, međutim to se promijenilo, vjerovatno su našli pogodnije tržište. Sada najviše idu u Indiju, Ganu, Španiju, Norvešku i tako dalje. Najskuplje pse sam prodao u Švedsku i Indiju, jedan je koštao 11.500 eura, drugi 12.000 eura. Da bi pas bio tražen mora biti pokazan na svim izložbama Evrope i osvojiti dobre rezultate, tek tada može dostići dobru cijenu",
govori Ćosić. 

<

Kupci kaže uglavnom imaju svoje agente ili oni dolaze na izložbe. U Njemačkoj, tvrdi, ima najjače takmičenje kada je u pitanju ova vrsta. Tu svi kupci svijeta dolaze da vide kako psi izgledaju, i najčešće tako dolazi do prodaje. Pored tog načina, imaju i društvene mreže. 

"Teško je kazati kakve razultate imamo. Svake godine su mi inspiracija mladi psi s kojima izlazim na takmičenje. Svake godine osvajamo prva mjesta. Obnavljamo rezultate stalno. I kada prodam pse oni osvajaju trofeje. Prošle godine u Njemačkoj je pas kojeg sam prodao osvojio sve što se moglo osvojiti. Osjećam se ponosno zbog toga. Volim kada čovjek plati psa, da dobije i kvalitet. Evo i ove godine je moj pas u Indiji postao šampion. U svakom slučaju, kada se udaljiš od nekoga naravno da ti je žao, ali meni dolazi inspiracija jer sam ostavio njegovog potomak i vjerujem da će dati rezultate kao on, a možda i bolje. Dalje, on će isfinansirati sve odlaske svog potomka na izložbe, jer odlazak na izložbu košta mnogo. Na izložbu u Njemačku mi ne možemo otići ispod  1.000 eura, a ništa zauzvrat ne dobijemo, bio prvi ili posljednji. Za osvojena mjesta nema novca, nego plaćamo učešće. Učešće jednog psa košta od 50 do 60 eura. Ja idem sa četiti psa. Dok platimo stanovanje četiri dana,  sa putem, to je do hiljadu eura. Ali, posjećujem uglavnom sve izložbe", kaže nam Alija i poručuje da će se ovim baviti sve dok ga snaga drži. 



Osim što voli snažne, odane i prijateljski nastrojene pse, koje poredi sa svojim karakterom, Alija još jednom pričom dokazuje da zaista jeste kvalitetan čovjek. 

Alija Ćosić je dobitnik najvišeg prizanja u Armiji RBiH „Zlatnog ljiljana“, komandant voda 305.-705. Slavne brdske brigade. Tokom jedne ratne operacije na Kupresu spasio je život zarobljenom srpskom vojniku Vladi Gajičiću. Kad se rat završio, Vlado je tragao za Alijom  i prvi put su se sreli 1996. godine u Jezeru na liniji razgraničenja. Nakon što su godine prošle, na Alijinu adresu stigao je poziv na svadbu Vladinog sina, a u Banjoj Luci Vlado je ispričao dirljivu priču pred 400 ljudi. 



"Ja sam bio komandant i to se desilo tokom našeg napada. On je ostao u toj borbi ranjen, jedno mu je oko bilo totalno oštećeno i samo nam se predao. Ja sam iskoristio sanitet i zbrinuo ga u bolnici. Nakon toga smo go ponovo obišli, ja i nekoliko vojnika. Njemu je to ostalo u sjećanju i izrazio je želju da mi se nakon 24 godine javno zahvali i obznani pored 400 ljudi. Postupio sam onako kako mi ljudsko pravo nalaže. To je humano, ljudski. Dali smo našim porodicama da to pamte i da ako dođu u takvu situaciju, moraju isto tako pomagati ljudima", poručuje Alija na kraju. 

(Alen Avdić) 

8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.