15.4.2017. 13:59
7
Željo i Sarajevo u jednoj kući: Podmićivala sam djecu, ali nisam uspjela
Glavni grad Bosne i Hercegovine nudi mnogo zanimljivih priča i znamenitosti. No, ona za koju sigurno znaju ljudi širom svijeta ja priča o rivalstvu između Željezničara i Sarajeva.

Bordo i Plavi su stvorili jednu nogometnu historiju koja sadrži ljubav, ponos, dostojnstvo, karakter, prkos. Ili si za Grabavicu ili za Koševo. Prelivode ne vole ni jedni ni drugi.  

No, ponos koji vlada u krvi navijača obje strane je tako snažan, da često ni u porodičnim okvirima ne može biti razlog da bi jedna strana kroz određeni period promijenila mišljenje i priklonila se onoj drugoj.

Najbolji pokazatelj ovoga je navijačka priča porodice Palinić iz Sarajeva. Aida je vatreni navijač Plavih, muž je toliko vjeran Bordo boji da je uspio i oba sina obući u dres Sarajeva.

"I dalje je u mojoj porodici sve isto. Četvero nas je i ja nisam uspjela svoju djecu da ubijedim da navijaju za Želju. Ja sam dijete Grbavice, rođena sam tu i rasla sam uz Ivicu Osima, Amara Osima, Bulenda Biščevića. Ona priča da za Želju ne navijaju Sarajlije pada u vodu. Ja sam rođena Sarajka, odrasla na Grbavici II i navijam za Plave. Ljubav prema klubu datira od momenta kada sam spoznala da postoji Željo. I ja sam uzela učešće u izgradnji tribine. Iako sam malo zbog poslovnih obaveza zapostavila odlaske na tribine, moje dvije stolice stoje tamo i halal bilo da sjedne ko god voli mog Želju",
priča za Source Aida Palinić.

Aida radi u Narodnom pozorištu a Saša je inžinjer elektrotehnike i direktor privatne kompanije. Upoznali su se prije skoro 18 godina u naselju Grbavica blizu Željinog stadiona.

"Ljubav ne bira. Jedno vrijeme smo zajedno odlazili na derbi, bile su to neutralne tribine. Malo smo se znali pokoškati ali ništa ozbiljno. Svim silama sam se trudila djecu pridobiti, podmićivala ih, no bezuspješno. Moj rođak Igor im je kupio šalove i dresove Željine, vodio ih sa sobom, ali ništa. Okrenuli su se Sarajevu uz oca. Voljela bih da navijaju za Plave ali ni ovo nije nešto strašno. Sve je to jedna lijepa i zanimljiva priča", navodi Aida. 

Supružnici su podijeljeni, no njihovi sinovi nemaju dilemu. Ljubav prema fudbalu su naslijedili od oca. Saša ih je uspio nagovoriti da navijaju za Bordo tim, jer je strateški bolje odigrao kaže Aida.



"Bile su tu razne tektike. Znate ono 'Sine evo ti cener, hajmo prošetati'. Zatim hajmo na prijateljsku utakmicu. Stalno ih je vodio na Koševo, i taj dio vremena koji ja nisam provodila  s njima je iskoristio. Možda je i genetika, jer on je malo dominantniji od mene. Vjerujem da ih je novčano podmićivao, pa su ostali uz njeg. Intezivnije ih je vodio na utakmice. On se i danas nada da će i mene pridobiti. No, ja poštujem Sarajevo, ali moj Željo je moj Željo i to se ne može promijeniti. Znam ja Pitare koji su prelivode, ali mi nismo takvi",
poručuje Aida.

Na stadionu Grbavica večeras se igra 110. vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva, no Palinići neće ići zbog obaveza.  

"Sada nemamo mnogo vremena da odemo na utakmicu, ali moram naglasiti da sam svoju ljubav prema Želji prenijela na rođaka Igora Mujčinovića. Zbog mene je zavolio Plave. On je moja nada i ponos. On mi prenosi svaku utakmicu na Facebooku. Svaku bakljadu mogu da vidim. Srce mi je ko Katedrala, što bi se reklo.  Ponosna sam na njega, jer djecu nisam uspjela okrenuti u svom pravcu", kaže Aida.

Atmosfera oko derbija  je ovaj put drugačija zbog dešavanjima oko ulaznica za gostujuće navijače kojih večeras neće biti na tribinama Grbavice. Željezničar je objavio da će navijači Sarajeva dobiti 1090 ulaznica za derbi, dok je klub s Koševa tražio 1500 ulaznica. Nakon svega 'Horde zla' su poručili da će navijači FK Sarajevo bojkotovati utakmicu na Grbavici.

"Ja mislim da su dozvolili sasvim dovoljan broj stolica za navijače Sarajeva. Smatram da su postupili ispravno, i ne znam oko čega tolika fama i tolika frka. Mislim da je to neki bunt i slažem se da imaju svoje mišljenje, ali smatram da je Željo dozvolio dovoljan broj stolica"
, navodi Palinić.

Saša je danas u Mostaru i od njega nismo uspjeli dobiti odgovor. Aida kaže da bi nam rekao uglavnom sve suprotno onome što ona govori. Utakmica se igra s početkom u 19:30 sati.

(Alen Avdić)

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.