28.11.2017. 18:49
2
Kakvi se to ljudi bave vjerom kada se održava molitveni skup zločincima? 'Oni samo mogu organizirati skup da se pokaju i ispričaju žrtvama'
Večeras je u Mostaru održan molitveni skup uoči drugostepene presude u predmetu protiv bivšeg premijera takozvane Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih zvaničnika i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), osuđenih za ratne zločine u BiH.
Poziv na molitveni skup uputilo je Udruženje Hrvatsko srce nade-Mostar, Odjel za branitelje HVO Domovinskog rata HNS-a i Zaklada za pružanje pravne pomoći HVO-a. 

U srijedu 29. novembra Međunarodni krivični suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će drugostepenu presudu bosanskohercegovačkim Hrvatima u predmetu "Prlić i ostali". 

Bivše čelnike takozvane Herceg-Bosne, odnosno premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i komandante Glavnog štaba HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, komandante vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, Haaško tužilaštvo optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja "Herceg-Bosne" koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske". 



Na području Hercegovine, pod okriljem tzv. Herceg-Bosne,  otvoreni su brojni logori kroz koje je prošlo više od 50.000 Bošnjaka, Srba, ali i Hrvata koji se nisu slagali sa tadašnjom hrvatskom politikom.

Drugostepenu presudu će izreći peteročlano Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na čelu sa sudijom Carmelom Agiusom.

Pored predsjedavajućeg Agiusa, u sudnici Haškog tribunala sjedit će i sudije Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto. 

Prvostepena presuda u ovom predmetu izrečena je 29. maja 2013. godine i osuđen je Jadranko Prlić na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina zatvora, Ćorić na 16 godina zatvora i Pušić na 10 godina zatvora, čime je potvrđena odgovornost političkog i vojnog rukovodstva tzv. Herceg-Bosne. 

Pretresno vijeće je zaključilo da su od januara 1993. godine sva šestorica optuženih bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata. koji je imao za cilj osnivanje hrvatskog entiteta u BiH koji bi omogućio ponovno ujedinjenje Hrvata putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva.
O ovom slučaju i molitvenom skupu za Source.ba je govorio Fra Mile Babić, teolog i filozof. Poslušajte razgovor u videu iznad.

(Alen Avdić)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.