25.1.2017. 13:07
0
Slovačka nova kontakt ambasada NATO-a u BiH: Govoriti o budućnosti BiH, sigurnosnog sektora i oružanih snaga
Nakon dvije godine obavljanja dužnosti kontakt ambasade NATO-a u Bosni i Hercegovini, Britanska ambasada u Sarajevu predala je danas tu dužnost ambasadi Republike Slovačke, javlja Anadolu Agency (AA).
Ceremoniji primopredaje dužnosti kontakt ambasade NATO-a u BiH, koja je održana u prostorijama Doma Oružanih snaga u Sarajevu, prisustvovali su britanski i slovački ambasadori, komandant NATO  štaba u Sarajevu, brigadni general Giselle Wilz, ambasadori zemalja članica NATO-a u BiH i drugi. 

Britanski ambasador Edward Ferguson istakao je da je bilo zadatak koji je imala ambasada Velike Britanije u Sarajevu bio sjajna prilika da od običnih građana čuju njihovo mišljenju o NATO-u.

"U protekle dvije godine proputovao sam BiH i razgovarao sa građanima o NATO-u. Jasno je da postoje različiti stavovi i da ljudi imaju različita mišljenja o NATO-u, ali u konačnici bez obzira šta odluče, narod u BiH će odlučiti da li želi pristupiti tom savezu ili ne. Vaša zemlja ima impresivne oružane snage i ja sam ih vidio u mnogobrojnim aktivnostima u proteklom periodu. Oni jako dobro sarađuju sa NATO-om i ispunjavaju svoje druge uloge u borbi protiv terorizma u borbi protiv cyber napada i odgovarajući na potrebe lokalnog stanovništva", istakao je Ferguson. 

Podsjetio je da je u novembru prošle godine Predsjedništvo BiH konsenzusom usvojilo novi Pregled odbrane što je, ocijenio je Ferguson, bio značajan korak naprijed.

"Nadam se da će ovaj dokument postaviti okvir da partnerstvo između BiH i NATO-a krene korak naprijed i da će moj slovački kolega doprinijeti tome", poručio je Ferguson. 

Ambasador Republike Slovačke Jan Pšenica je izjavio da će Slovačka ponuditi svoje iskustvo u transformaciji odbrambenih struktura i šire te u reformama sigurnosnog sektora. 

On je istakao da Slovačka ambasada planira dati podsticaj i doprinos javnoj diskusiji o sigurnosnim prijetnjama i načinima na koje ih države pojedinačno ili zajednički mogu riješiti. 

"Zaista sam počastvovan što smo preuzeli ulogu kontakt ambasade NATO-a u BiH od ambasade Velike Britanije. Svakako da će to biti izazov ali očekujemo da ćemo uraditi sve ono što možemo da bismo nastavili sva ona nastojanja koje je uložila ambasada Velike Britanije. Koristićemo naše iskustvo koje imamo u reformi sigurnosnih struktura, sigurnosnog sektora i isto tako javno govoriti o tome koja je budućnost ove zemlje, sigurnosnog sektora i oružanih snaga", istakao je Pšenica. 

Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Giselle Wilz je istakla da joj je za vrijeme njenog mandata komandantice NATO štaba u Sarajevu postalo jasno da je kontakt ambasada NATO-a integralni dio napora Alijanse u BiH.

Izjavila je da je rad NATO štaba sa BiH po pitanju reformi odbrane i sigurnosnog sektora složen i pun izazova, ali da je najveći izazov kreiranje stvarnog javnog prostora za razgovor o prednostima partnerstva BiH sa NATO-om i njenom članstvu u Alijansi. 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš pohvalila je intenzivan rad britanskog ambasadora Fergusona i njegovog vezano za euroatlanski put BiH, i dodala da jednako dobru i čvrstu saradnju očekuje s ambasadom Slovačke, kao novom kontakt ambasadom NATO-a u BiH. 

"Na bazi i naučenih lekcija i iskustva koje smo imali u posljednjih nekoliko godina, zajednički možemo doprinjeti da BiH bude sutra dio aeuroatlanskih, a naravno i dio evropskih integracija. Ovdje podvlačim da nijedna država u tranzicijskom procesu prije nego što je postala članica EU, nije postala postala članica Unije, a da prije toga nije postala članica NATO-a i u tom smislu smatram da su angažman i aktivnosti Ministarstva odbrane BiH u narednom periodu jako bitne", istakla je Pendeš. 

Podvukla je da je Ministarstvo odbrane BiH jako bitno da se implementira pregled odbrane koji u sastavnom dijelu ima i plan modernizacije. 

"To podrazumijeva značajnija financijska sredstva i značajnija izdvajanja, kad govorimo za obrambeni proračun i ja sam uvjerena da ćemokoristeći dosadašnja iskustva, a uz pomož kontakt ambasade na neki način zajednički lobirati kod svih da se to i desi", izjavila je Pendeš. 

Kontakt ambasade NATO-a podržavaju aktivnosti Saveza u partnerskim zemljama i pomažu sa radom u polju javne diplomatije. Pomažu Savezu u kontaktima sa javnošću, političkim poslovima i sigurnosnim politikama i njihovi mandati traju dvije godine.

Britanska ambasada je dužnost kontakt ambasade preuzela u januaru 2015. godine od ambasade Republike Turske. 

(Anadolu Agency) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.