14.2.2017. 11:41
0
Protesti u RS-u najavljeni 23. februara, na ulice izlaze poljoprivrednici
Poljoprivrednici u Republici Srpskoj najavili su za 23. februara proteste na kojim će iskazali nezadovoljstvo situacijom u agraru u tom bh. entitetu.

Mirni protest je planiran za 12 sati u Gradišci, saopćeno je danas iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a.

Nadležne u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a optužuju za kašnjenje posticaja te traže smjenu resornog ministra Steve Mirjanića.

Dali su rok od 30 dana resornom ministarstvu da ratarima isplate zaostale podsticaje iz prošle godine.

-Od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a zahtijevamo da nam dostave informaciju o obračunatim i isplaćenim podsticajima za 2015. godinu iz koje se vidi da je taj iznos od 60 miliona KM u potpunosti isplaćen. Također, zahtijevamo i informaciju o obračunatim i isplaćenim podsticajima za 2016., saopćeno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a. 

Ističu i da ponuđeni prijedlog pravilnika o podsticajima u RS-u treba u cijelosti promijeniti, a kao osnovu toga predlažu prošlogodišnji pravilnik u Federaciji BiH da bi subvencije bile usklađene s onima koje imaju poljoprivrednici u FBiH jer su na istom tržištu. 

Ukazuju i da više neće tolerisati situaciju da se godinama sastanci između predstavnika proizvođača i Ministarstva u vezi s pravilnikom održavaju forme radi, bez uvažavanja nihovih prijedloga.

Poljoprivredni proizvođači u RS-u traže i smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, od čijeg resora, kao i Vijeća ministara BiH, zahtijevaju da se u roku od 30 dana omogući korištenje "plavog dizela" po hitnoj proceduri, te da se počne s uvođenjem zaštitnih mjera pri uvozu proizvoda koji su trenutno ugroženi ili im prijeti opasnost da budu ugroženi na teritoriji BiH. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.