25.3.2017. 10:52
1
Prema selu Bolobani kod Konjica još uvijek gori šuma i nisko rastinje
Pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe (PVP) Konjic u petak su gasili požar u mjestu Gornje Višnjevice. Požar se intenzivno širi i kreće u dva pravca, jedan je prema selu Bolobani, a drugi prema Bolobanovom Brdu.

Opožarena površina je veća od 100 ha, a požar je zahvatio nisko rastinje, travu, brezovu, bukovu i hrastovu šumu.

U intervenciji gašenja požara učestvuju gotovo svi pripadnici PVP, kao i pripadnici civilne zaštite i mještani. Gašenje otežava vjetar i nepristupačan teren.

Kako je iz Federalne uprave civilne zaštite saopćeno, pravac prema Bolobanovom brdu je ugašen, dok prema selu Bolobani još uvijek gori.

Klizišta - Na klizištu u naselju Malješ, kod Kaknja, stanje je stabilno. Radovi se još izvode na prokopavanju kanala i polaganje cijevi za kanalisanje i odvodnju vode iz klizišta, te aktivne pripreme za izradu potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u opadanju  za 27 cm u toku 24 sata.  Pumpa ispumpava vodu iz akumulacije, voda istječe i kroz tunel.

Za naselja (Brnjica, Subotinja i Mramora) koja su koristila putnu komunikaciju kroz Donji Kakanj do daljnjeg se koriste alternativni putni pravci.

Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) - U toku je priprema za uništenje BRK M79, na licu mjesta. Uništenje će izvršiti "A" Tim Tuzla Federalne uprave civilne zaštite, uz podršku tima Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gradačac.

Operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo zaprimio je  informaciju o postojanju nepoznatog NUS-a u selu Korita kod Ilijaša. Pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite će navedeni NUS ukloniti u ponedjeljak.

(Fena/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.