26.6.2017. 19:50
0
Ćatić: Srbi u Srebrenici ne bi imali od čega živjeti da nije povratnika Bošnjaka
Predsjednik Uruženja "Istočna alternativa" Vojin Pavlović najavio je postavljanje spomen-biste preminulom ruskom ambasadoru u UN-u Vitaliju Čurkinu, koji je 2015. stopirao usvajanje Rezoluciju o Srebrenici.

Osim imena Čurkina plan je da na bisti piše i "Hvala za rusko NE".

Najavu postavljanja spomen-biste osudila je predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić.

Ona je u komentaru za agenciju Patria rekla da se trenutno nalazi u Srebrenici, i da ne vidi da postoje bilo kakvi radovi na izgradnji spomenika, ali da je porazno da postoje oni koji uopće razmišljaju da Čurkinu trebaju izgraditi spomenik u Srebrenici.

- Da nije povratnika Bošnjaka u Srebrenici, lokalni Srbi ne bi imali od čega živjeti. Taksisti, zanatlije, bilo koji drugi uslužni radnici ne bi imali posla da nije povratnika Bošnjaka. Žalosno je što nam vraćaju provokacijama- rekla je Ćatić.

- Sigurna sam da veliki broj Srba, običnih građana ne podržava provociranje komšija Bošnjaka, iza toga stoji politika, ali se ljudi boje suprotstaviti takvoj politici – dodala je Ćatić.

Priča o spomeniku bivšem ruskom abasadoru koji je vetom stopiro donošenje UN-ove rezolucije kojom bi se osudio genocid u Srebrenici u javnost je plasirana dvije sedmice prije obilježavanje godišnjice genocida 11. jula, kada će biti ukopani ostaci oko 60 srebreničkih žrtva identifikovani u posljednjih 12 mjeseci.

Usvajanje Rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a predložila je prije tri godine Velika Britanija a podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije. Rezolucija nije usvojena zbog ruskog veta, piše NAP.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.