18.9.2017. 12:45
0
Zvizdić i Bulc potpisuju Ugovor o transportnoj zajednici između BiH i EU
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i komesarka za transport Violeta Bulc potpisat će se danas u Briselu Ugovor o transportnoj zajednici između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

 Na Samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena su četiri kandidirana projekta, iznimno važna za infrastrukturni razvoj, ali su sredstva na čekanju jer BiH tada nije pristupila Transportnoj zajednici, piše agencija Patria.

Ostavljen nam je rok do kraja septembra, a nakon što je Vijeće ministara dalo podršku Ugovoru, a zatim ga odobrilo i Predsjedništvo BiH otvoren je put za pristup. 

BiH će tako dobiti oko 500 miliona KM za infrastrukturne projekte. Četiri odobrena su dionica autoputa Vc, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura.

Druga dionica je Zenica-Gračanica s ukupnom investicionom vrijednosti od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura.

Treća dionica je Johovac-Rudanka čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu od 15,3 miliona eura.

Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti od 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu od 3,1 milion eura.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.