29.10.2017. 10:41
1
Čengić: Parlamentarce trebaju birati građani, a ne stranačka rukovodstva
Aktuelna vlast je 2016. izmijenila izborni zakon tako da je prag unutar kandidatske liste povećan sa 5% na 20%. Što u praksi znači jedan vid zatvaranja listi, odnosno da bez obzira na broj glasova u većini slučajeva u parlamente će ulaziti one koje je stranka postavila na visoko mjesto. Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH, ističe da izbori moraju biti odraz volje građana, a ne visokopozicioniranih stranačkih funkcionera, prenosi agencija Patria.

- Parlamentarce trebaju birati građani, a ne stranačka rukovodstva. Smatram da se unutarpartijski prag treba spustiti na 10% kako bi svi kandidati imali realnu mogućnost ući u parlamente u skladu s voljom birača iskazanom na izborima - istakao je Čengić.

Socijaldemokratska partija BiH, ali i organizacije civilnog društva, upozoravale su prilikom usvajanja ovog zakona da je u pitanju korak unazad u izbornom zakonodavstvu, ali se vladajuća većina nije obazirala na te primjedbe.

Čengić je dodao i to da bi se u parlamentarnoj proceduri uskoro mogla pokrenuti izmjena ove odredbe te očekuje i od drugih stranaka da ipak građanima prepuste izbor parlamentaraca, a ne kadrovskim križaljkama stranaka.

- Ukoliko ne dođe do izmjene imat ćemo parlamentarce koji su imali manje glasova od svojih kolega na istoj listi, a izabrani su - kaže Čengić. 

(NAP/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.