11.3.2018. 14:00
0
Udruženje logoraša Srebrenice: Dodjelom plakete Dodiku načelnik Grujičić narušava suživot u općini
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik boravit će danas u Srebrenici gdje će mu biti uručena plaketa te općine.

Komisija za nagrade i priznanja u Općinskom vijeću Srebrenica predložila je da entitetski predsjednik Dodik bude dobitnik plaketa sa zlatnim grbom Općine Srebrenica, koja se dodjeljuje povodom obilježavanja 11. marta - Dana Općine.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da je Dodik osoba koja je najzaslužnija za poslijeratni razvoj Srebrenice. 

"Mislim da je to priznanje trebao dobiti i ranije s obzirom koliko je u Srebrenicu uloženo sredstava vlade RS-a u kojoj je on bio predsjednik“, rekao je Grujičić. 

Zbog tog prijedloga bošnjački odbornici su napustili sjednicu, pa su dodjelu plakete srpski odbornici izglasali sami. 

Vijest da će Dodik biti dobitnik plakete Općine Srebrenica izazvala je brojne osude u javnosti, jer Dodik negira genocid kojeg su srpske snage počinile nad više od osam hiljada Bošnjaka u julu 1995. godine.

Predsjednik Udruženja logoraša „11. juli Potočari – Srebrenica“ Elvis Špiodić rekao je za Patriju da je neprihvatljivo da načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić dodjeljuje plaketu čovjeku koji negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločince, te omalovažava žrtve koje su preživjele najveće zločine u proteklom ratu.

„Načelnik Grujičić izaziva netrpeljivost među građanima bošnjačke nacionalnosti i narušava suživot na ovim prostorima. Odluka načelnika i srpskih odbornika u Skupštini Srebrenica da Dodiku dodjele plaketu Srebrenice ne doprinosi pomirenju i suživotu na ovim prostorima“, rekao je Špiodić.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) također su ranije osudili prijedlog da Dodik bude dobitnik plaketa sa zlatnim grbom Općine Srebrenica, jer negira genocid nad Bošnjacima Srebrneice.

Međunarodni sud u Hagu osudio je najveće vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba, zbog genocida nad više od osam hiljada Bošnjaka Srebrenice, počinjen u julu 1995. godine.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.